* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.
  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi / Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Amerykańska zupa krem z pomidorów

_Słodkawa, kremowa i aromatyczna. Doskonała zupa na mroźne zimowe wieczory. _ SKŁADNIKI: 2 puszki pomidorów 1,5 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżki masłą 4 szalotki 1 łyżka pasty pomidorowej szczypta zmielonego ziela angielskiego 2 łyżki mąki 450 m...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
1201 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Styczeń 02, 2014, 02:00:24
wysłana przez marylaossowska
Kanadyjska zupa ziemniaczana

_Gęsta, smaczna, doskonała na zimowe wieczory i bardzo prosta w wykonaniu zupa kremowa. _ SKŁADNIKI: 1 główka czosnku 3 łyżki masła 2 średnie pory 1,25 - 1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 listki laurowe 1,25 kg ziemniaków 1/3 szklanki k...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
1180 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Styczeń 02, 2014, 00:31:04
wysłana przez marylaossowska
Consommé

_Consommé jest z jednej strony wykwintne, z drugiej strony wyjątkowo proste. Nie porywa wyglądem, lubuje się w tradycji i nie zabiega o względy tych, którzy stawiają wyłącznie na formę. Consommé jest treścią samo w sobie i docenimy je dopiero przy b...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
1432 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Czerwiec 04, 2013, 08:47:33
wysłana przez marylaossowska
Rosół

_Rosół czyli klarowny wywar z gotowanego mięsa i warzyw to bezsprzecznie królowa polskich zup. Nazwa pochodzi od staropolskiego wyrazu “rozsol” lub “rosol” oznaczającego obgotowywanie z soli przechowywanego w niej mięsa. Z czasem słowo przejęło “ó...

Zaczęty przez marylaossowska

1 Odpowiedzi
2085 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Maj 26, 2013, 08:42:32
wysłana przez marylaossowska
Klasyczna francuska zupa cebulowa

_Zupa cebulowa, chociaż ogólnie uważana za francuską, znana było już w kuchni staropolskiej, chociaż w nieco innej wersji. Przyrządzana była z chlebem razowym, przyprawiana imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Gotowano ją na wodzie, nie na rosol...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
1108 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Kwiecień 24, 2013, 07:40:39
wysłana przez marylaossowska
Zupa koperkowa

__SKŁADNIKI: 2 marchwie 2 małe lub 1 duża pietruszka 1 pora 1 mały seler korzeniowy 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu czarnego sól duży pęczek koperku 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżka masła sok z ½ cytryny sól, p...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
953 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Kwiecień 19, 2013, 13:04:02
wysłana przez marylaossowska
Botwinka

Botwinka to zupa z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego z dodatkiem nowalijek, młodych ziemniaków, jajka na twardo i koperku. _SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki 2-3 małe buraczki 2 młode marchewki 3 młode ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzeni...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
912 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Kwiecień 13, 2013, 01:04:04
wysłana przez marylaossowska

 

Normalny wątek
Gorący wątek (Więcej niż 15 odpowiedzi)
Bardzo gorący wątek (Więcej niż 25 odpowiedzi)

Zamknięty wątek
Wątek przyklejony



Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.