* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.
  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi / Wyświetleń Ostatnia wiadomość
Sos bearneński

__Sos bearneński, czyli sauce béarnaise jest sosem estragonowym na bazie sosu holenderskiego wywodzącym się z Francji. Świetnie nadaje się do smażonej ryby oraz wszelkich dań typu Chateaubriand czy steków wołowych. Sos podaje się na ciepło, nie nale...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
1064 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Styczeń 26, 2014, 08:20:36
wysłana przez marylaossowska
Sos ziołowy

__ SKŁADNIKI: 3 łyżki serka ziołowego Tartare 2 łyżki gęstej śmietany 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka świeżej zielonej pietruszki 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka szczypiorku _ SPOSÓB WYKONANIA: Do gorącego bulionu dodać serek ziołowy i śmietanę....

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
1009 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Styczeń 26, 2014, 07:28:05
wysłana przez marylaossowska
Sos do pieczonego indyka

_Sos zrobiony jest z soków, które wypłynęły podczas pieczenia indyka. Na każdą szklankę sosu używamy początkowo jedynie 1 łyżkę płynu spod indyka. Przepis jest na 2 szklanki sosu, więc łatwo jest pomnożyć ilość używanych składników, by uzyskać więcej...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
8130 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Październik 16, 2013, 09:17:47
wysłana przez marylaossowska
Żurawina do mięsa

_Jesień bez żurawiny? Niemożliwe. Żurawina, to przebój jesienno-zimowy, a na kontynencie amerykańskim obowiązkowy dodatek do indyka podawanego podczas Święta Dziękczynienia oraz Świąt Bożego Narodzenia. Można ją robić samą lub jako konfiturę razem z ...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
1136 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Październik 16, 2013, 08:40:39
wysłana przez marylaossowska
Pesto

_SKŁADNIKI: 2 szklanki świeżych liści bazylii 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 szklanka startego parmezanu 2 łyżki startego pecorino _ SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki, oprócz pa...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
915 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Wrzesień 22, 2013, 08:16:46
wysłana przez marylaossowska
Sos holenderski

_Wykwintny, klasyczny sos na bazie masła i żółtek. Wspaniały dodatek do jajek sadzonych, opiekanej bułki z szynką czy grzanek z wędzonym łososiem i szpinakiem. Doskonały ze szparagami z wody lub jako sos do gotowanych na parze filetów z białej ryby. ...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
1120 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Czerwiec 11, 2013, 05:58:00
wysłana przez marylaossowska
Sos Cumberland

_Tradycyjny angielski sos cumberland jest podawany na zimno do dziczyzny i sporadycznie do innych mięs lub z foie gras. Nazwa pochodzi od nazwiska, które przyjął po abdykacji ostatni król Hanoweru - Jerzy V. Pierwszy raz ten sos został podany w jego ...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
950 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Czerwiec 04, 2013, 20:46:34
wysłana przez marylaossowska
Sos serowy do brukułów

_SKŁADNIKI: 30 g masła 30 g mąki 250 g zimnego mleka 4 łyżki śmietanki 4 łyżki tartego ementalera 4 łyżki tartego gruyera sól pieprz _ SPOSÓB WYKONANIA: Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać zimne mleko stale mieszając, aż do zgęstnienie be...

Zaczęty przez marylaossowska

0 Odpowiedzi
887 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość Kwiecień 19, 2013, 12:54:29
wysłana przez marylaossowska

 

Normalny wątek
Gorący wątek (Więcej niż 15 odpowiedzi)
Bardzo gorący wątek (Więcej niż 25 odpowiedzi)

Zamknięty wątek
Wątek przyklejony



Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.