* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Cynamonowe zawijańce drożdżowe  (Przeczytany 1527 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Cynamonowe zawijańce drożdżowe
« dnia: Maj 16, 2013, 06:04:31 »
_SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka
2 duże jajka
½ szklanki cukru
5-6 łyżek masła
Âź łyżeczki soli
4 szklanki mąki
2 Âź łyżeczki suchych drożdży lub 25 dag świeżych
opcjonalnie: skórka pomarańczowa, otarta skórka z cytryny, orzechy, kokos, rodzynki
nadzienie:
2 łyżki roztopionego masła
½ szklanki cukru
1-2 łyżki cynamonu
__

SPOSÓB WYKONANIA:

Zawijańce można wyrobić i uformować wieczorem, a upiec rano, tak, żeby były gotowe do porannej kawy. 

Mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić. Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki, zalać Âź szklanki podgrzanego mleka i zostawić na 5-10 minut. Ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu zostawić do wyrośnięcia.

Rozwałkować prostokąt o wymiarach około  40 cm x 25 cm, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem.

Ciasto zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie, żeby bułeczki się nie spłaszczyły i układać w wysmarowanej masłem formie.
Jeśli bułeczki ułożymy blisko siebie, tak by się stykały, będą miały miękkie brzegi. Jeśli natomiast zachowamy między nimi większe odstępy, będą bardziej chrupiące.

Przykryć blachę wysmarowaną masłem folią i włożyć do lodówki. Następnego dnia wyjąć z lodówki na pół godziny przed planowanym pieczeniem, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 ÂşC. Po upieczeniu można bułeczki polukrować dowolnym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Oczywiście zawijańce mogą być pieczone także tego samego dnia. Po uformowaniu zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i piec jak powyżej.

Uwagi:

Do ciasta można także dodać smażoną skórkę pomarańczową, otartą skórkę z cytryny, orzechy, kokos lub rodzynki. Można też dodać dodatkowo więcej cukru, jeśli chcemy, by zawijańce były bardziej słodkie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 07:03:58 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.