* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Chleb ciabatta bez wyrabiania  (Przeczytany 1427 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Chleb ciabatta bez wyrabiania
« dnia: Maj 17, 2013, 04:38:52 »
___Chleb ciabatta ma grubą, chrupiącą skórkę. Jest bardzo łatwy do zrobienia i nie potrzebuje wyrabiania. Piecze się go w żaroodpornym naczyniu z pokrywką lub garnku żeliwnym, około 21 - 24 cm średnicy.

__

SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej chlebowej lub uniwersalnej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 ml chłodnej wody
opcjonalnie: 200 g startego na tarce sera
otręby lub mąka do obsypania chleba

SPOSÓB WYKONANIA:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier oraz pokrojony ser, jeśli używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane suszone pomidory czy oliwki.

Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką, wymieszać łyżką przez około 30 sekund.
Ciasto ma pozostać klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na minimum 12 godzin, najlepiej na noc.

Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto.  Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę, oprószyć ją mąką i położyć na niej ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.

Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240-250 ÂşC, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika, a na niej przykryte naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny. Chleb można piec także w blaszanej tortownicy z pokrywką lub przykrytej szczelnie folią aluminiową.

Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry, zsuwając go ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenosząc w opruszonych mąką dłoniach.

Garnek przykryć i piec chleb przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec nadal, aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut. Gdy chleb się zbytnio zrumienia, można na nim położyć kawałek folii aluminiowej matową stroną do góry. 

Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, a po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.

Uwagi:

Można użyć jednego rodzaju sera lub ich mieszanki, np. serów twardych, miękkich typu pecorino, pleśniowych typu camembert, brie czy gorgonzola lub parmezanu.
Część sera lub jego całość można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.
Dodatków nie może być w sumie więcej niż 200 g. Bardzo smaczny chleb wychodzi ze 100 g sera lub mieszanki różnych serów i 100 g suszonych pomidorów. Można też zrobić podstawowy chleb bez żadnych dodatków.

Można także upiec dwa chlebki ciabatta w foremkach keksowych. Wystarczy wyrośnięte po nocy ciasto podzielić na 2 części. Dwie małe keksówki należy nagrzać w piekarniku. Po wypełnieniu ciastem, foremki przykryć szczelnie folią aluminiową i pieczemy 25 minut. Następnie zdjąć folię i piec dodatkowe 15 minut.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2014, 10:46:06 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.