* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Konserwowe papryczki jalapeno  (Przeczytany 1669 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Konserwowe papryczki jalapeno
« dnia: Maj 22, 2013, 02:19:32 »
___Konserwowe papryczki chili lub ich odmiana zwana jalapeno, to świetny dodatek do wielu dań, nie tylko tych o meksykańskim rodowodzie. Dodają potrawom pikanterii i ciekawego smaku. Zamiast kupowania gotowych, często dość kosztownych papryczek w słoiku, można bardzo prosto i szybko zrobić je samemu, a ponieważ używa się je w małej ilości, wystarczają na długo.
__

SKŁADNIKI:

2 szklanki pokrojonych papryczek jalapeno
4 marchewki pokrojone w krążki
2 listki laurowe
2 małe cebulki
1 szklanka destylowanego białego octu 6%
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

SPOSÓB WYKONANIA:

Wodę zagotować z ocetem, cukrem i solą. Pokrojone papryczki ułożyć w dwóch półlitrowych słoikach. Dodać pokrojoną marchewkę, listek laurowy i cebulkę. Zalać gorącą zalewą octową. Zamknąć słoiki, zakręcić dokładnie wieczka i pasteryzować 5 minut. Ostudzić postawione na zakrętkach.

Uwagi:

Najwięcej ostrego smaku, za który odpowiada zawarta w papryczkach kapsaicyna, znajduje się w pestkach, stąd sami możemy zdecydować, czy dodajemy je do zalewy, czy nie. Można też dodać pestki z połowy papryczek.

Należy pamiętać, by podczas krojenia pod żadnym pozorem nie dotykać oczu, a potem dokładnie umyć ręce. Nie resNie polecam także próbowania smaku surowych papryczek. Jeśli Wam się to jednak mimo wszystko zdarzyło, uczucie palenia w ustach gaście mlekiem, a nie wodą. Kapsaicyna bowiem rozpuszcza się w tłuszczach, natomiast woda działa odwrotnie: wspomaga rozprowadzenie piekącego smaku w całych ustach i uczucie palenia jest jeszcze intensywniejsze.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 04:49:32 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.