* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem  (Przeczytany 1502 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem
« dnia: Maj 15, 2013, 06:32:14 »

___Pieczona papryka - miękka, delikatna, słodka, o lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonych mięs czy sosów do makaronu. Zmiksowana wspaniale smakuje w zupach i sosach.

__

SKŁADNIKI:

20 dużych strąków papryki
3 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę
3 ząbki czosnku całe
100 ml oliwy lub oleju z pestek winogron
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli

SPOSÓB WYKONANIA:

Papryki przekroić, pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć. 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Piekarnik rozgrzać do temperatury  200 ºC. Paprykę porozkładać na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami. Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki.

Upieczoną paprykę włożyć do szczelnego pojemnika lub do miski szczelnie przykrytej folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Następnie z papryki zdjąć skórkę.
 
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą, przeciśniętym czosnkiem i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki.

Paprykę ułożyć w 6 małych, czystych słoikach, polewając marynatą. Dodać plasterki czosnku.
Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do wystygnięcia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 04:41:56 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.