* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sedani alla parmigiana czyli seler z parmezanem w sosie pomidorowym  (Przeczytany 925 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
_Sedani alla parmigiana jest potrawą bardzo popularną we włoskiej Umbrii, głównie w drugiej połowie października, gdy w mieście Trevi odbywają się Sagra del Sedano Nero czyli festiwale czarnego selera. "Czarny seler" rosnący w okolicy Trevi nie jest naprawdę czarny, lecz ciemnozielony i ma wyjątkowo mocny selerowy smak i aromat. Warzywo to znajduje się na liście produktów z chronionym oznaczeniem geograficznym w UE, co oznacza, że może być uprawiane jedynie w rejonie Trevii: http://www.italianfoodforever.com/staging/wp-content/uploads/2012/10/blackcelery21.jpg
_

SKŁADNIKI:
1 kg młodego selera naciowego
1 szklanka startego parmezanu
2 puszki pomidorów krojonych (400 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli selerowej
1/4 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
szczypta mielonych goździków
1/4 szklanki posiekanych liści selera naciowego
1/2 łyżeczki octu winnego
1/4 łyżeczki cukru
 
SPOSÓB WYKONANIA:

Cebulę i paprykę drobno pokroić. Czosnek posiekać lub zmiażdżyć w prasce. Drobno posiekać liście selera.
W dużym rondlu ugotować do miękkości łodygi selera w posolonej wodzie, około 12-15 minut.

Seler odcedzić, zachowując 1/2 szklanki płynu pozostałego z gotowania. Ochłodzić pod zimną wodą i osuszyć. Pokroić na kawałki około 20 cm.

sos pomidorowy:

Na średnim ogniu podsmażyć na oliwie cebulę, paprykę i czosnek, około 4-5 minut. Doprawić solą selerową, pieprzem, mielonymi goździkami i suszonymi płatkami chili. Dodać pomidory wraz z sosem, płyn zachowany z gotowania selera, posiekane listki selera, ocet i cukier. Przykryć i dusić około 30 minut.

Ułożyć łodygi selera w żaroodpornym naczyniu i polać sosem pomidorowym. Posypać startym parmezanem.  Włożyć do piekarnika nagrzanego do 400 stopni C na 18-20 minut.

Podawać z bagietką.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 07:14:48 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.