* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Klasyczna francuska zupa cebulowa  (Przeczytany 1589 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Klasyczna francuska zupa cebulowa
« dnia: Kwiecień 24, 2013, 07:40:39 »
_Zupa cebulowa, chociaż ogólnie uważana za francuską, znana było już w kuchni staropolskiej, chociaż w nieco innej wersji. Przyrządzana była z chlebem razowym, przyprawiana imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Gotowano ją na wodzie, nie na rosole - smakosze twierdzą, że tylko wtedy wydobywa się prawdziwy smak cebuli. Aleksander Dumas twierdził, że król polski Stanisław Leszczyński, spóźnił się do Wersalu na ślub swojej córki z królem Ludwikiem XV, gdyż w przydrożnej gospodzie opracowywał przepis na tę właśnie zupę cebulową.
_
foto: http://www.mojegotowanie.pl

SKŁADNIKI:
1 kg cebuli
100 g masła
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego tymianku
½ łyżeczki posiekanej szałwi
listek laurowy
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 l bulionu drobiowego
6 kromek czerstwej bagietki
150 g startego żółtego sera, najlepiej ementalera
sól
pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w krążki cebulę. Dusić na małym ogniu, aż zmieknie. Dodać posiekany czosnek, tymianek, szałwię i listek laurowy. Zwiekszyć ogien by cebula zbrązowiała.

Wlać wino, dusić mieszjąc, aż płyn odparuje. Dolać gorący bullion. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu zdejmować tworzącą sie pianę. Przyprawić solą i pieprzem.

Zupę wlac do żaroodpornych miseczek. Kromki bułki zrumienic w tosterze, ułożyć po jednej na wierzchu każdej porcji, posypać grubą warstwą sera. Zapiekać w gorącym piekarniku, aż ser się stopi i zrumieni.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 05:36:22 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.