* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Szarlotka z kruszonką  (Przeczytany 797 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Szarlotka z kruszonką
« dnia: Maj 28, 2013, 03:15:12 »

Mistrzowska szarlotka z kruszonką
_
_

SKŁADNIKI:
ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 kostka masła lub margaryny
3 łyżki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
farsz i piana:
1 kg jabłek mniej soczystych
opcjonalnie: 1-2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
6 białek

SPOSÓB WYKONANIA:

ciasto:
Posiekać mąkę z masłem, aż powstaną grudki wielkości ryżu. Dodać resztę składników ciasta i dalej siekać, najlepiej dwoma nożami - drugim nożem zagarniając mąkę z boków do środka. Następnie szybko wyrobić ciasto, tylko do połączenia.

Można też wyrobić wszystkie składniki aż do połączenia, bez uprzedniego siekania - ta metoda jest przedstawiona na filmie. 

¼ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a ¾ ciasta do lodówki na minimum 30 minut. Następnie na spodzie blachy 37 cm x 25 cm wyłożyć ¾ ciasta z lodówki, uważając, żeby rozłożyć je równo. Podpiec w piecu nagrzanym do 180 ºC przez około 10 minut. 

farsz i piana:
Jabłka utrzeć na grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny, żeby nie szczerniały, a następnie pozostawić na kilkanaście minut, aby puściły sok. Następnie odcisnąć jabłka dokładnie z soku, dodać 1-2 łyżki cukru, jeśli jabłka są kwaśne i cynamon. Wyłożyć masę jabłeczną na lekko przestudzony spód z ciasta.

Pianę z 6 zimnych białek ubić na sztywno. Gdy jest już gotowa dodać 1 szklankę cukru i dokładnie ubić. Piana powinna być bardzo sztywna. Wyłożyć na masę jabłeczną.

Na wierzchu posypać kruszonką zrobioną z utartej na tarce ¼ ciasta z zamrażalnika.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC przez 40-50 minut.

Uwagi:

Białka o temperaturze pokojowej należy ubić na sztywną pianę, a dopiero po ubiciu dodać cukier i ubić razem na trochę mniejszych obrotach. Ewentualnie można dodać do piany łyżkę budyniu oraz odrobinę soku z cytryny.

Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku i delikatnie uchylić drzwiczki, po 10 minutach odchylić je bardziej, a po 20 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika. Dzięki temu piana nie opadnie.

Do jabłek można dodać pokrojony drobno rabarbar, startą skórkę z ekologicznej limonki lub posiekaną świeżą miętę.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2013, 00:37:01 wysłana przez Maryla »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.