* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Pieczone papryki z komosą ryżową  (Przeczytany 1698 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Pieczone papryki z komosą ryżową
« dnia: Maj 28, 2013, 03:46:46 »
_SKŁADNIKI:

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
1 cukinia
60 g komosy ryżowej
4 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
100 g rukoli
3 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki orzechów piniowych
1 cytryna

_

SPOSÓB WYKONANIA:

Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na pół. Cebulę pokroić w krążki, a cukinię w plasterki. Cytrynę pokroić w ćwiartki. 

Piekarnik rozgrzać do 200 ºC. Na blaszce ułożyć połówki papryki przeciętą stroną do góry, a na nie położyć plasterki cebuli i cukinii. Piec przez 15 minut.

W międzyczasie przepłukać i odcedzić komosę. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą, dodać rozmaryn i tymianek.

Gotować przez 10-15 minut, do momentu, aż ziarna zaczną się rozdwajać. Odcedzić i odstawić.

Papryki posypać 1 łyżką orzechów piniowych i piec przez kolejne 10-15 minut. Sprawdzać czy orzechy się nie przypalają.

Papryki wraz z zawartością przełożyć na tacę, a do ich środka nakładać komosę. Posypać rukolą, bazylią i resztą orzechów. Podawać z ćwiartkami cytryny.

Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa) zwana też quinoa lub proso peruwiańskie pochodzi z rejonów górskich do 4300m npm. w andyjskiej część Boliwi, Chile, Peru i Ekwadoru. W jednym z tubylczych języków komosa nosi nazwę kin-ła (stąd quinoa) co oznacza matka zbóż. W języku Inków czisija mama – matka zbóż. Inna jej nazwa to ryż Inków. Jest to roślina jednoroczna należąca do klasy dwuliściennych, wysokość od 50cm do 2 m w zależności od odmiany i warunków klimatyczno-glebowych; dojrzałość osiąga po około 100 dniach od zasiewów.  Właściwie komosa ryżowa nie jest zbożem, nie należy bowiem do traw jak pozostałe rośliny zbożowe, a jest bardziej spokrewniona ze szpinakiem i burakiem.

Komosa ryżowa używana była przez żołnierzy Azteckich jako pokarm zwłaszcza w czasie przemarszów w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem. Rolnicy Inków i Azteków mieszali mąkę kukurydzianą z komosową bogatą w aminokwas lizynę. Ponad to na terenie dzisiejszego Meksyku uprawiany jest pokrewny gatunek komosy Chenopodium nutalliae o podobnych wartościach odżywczych.

Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka, w przeciwieństwie do zbóż zawiera dużo aminokwasu lizyny, z tym jest podobna do nasion gryki i szarłatu. Zawiera znacząco więcej cynku niż inne zboża, bogata w potas, magnez, żelazo, miedź, mangan. Bogata w witaminy z grupy B, witaminę E itp.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 07:20:23 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.