* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Pierogi z kapustą i grzybami  (Przeczytany 958 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Pierogi z kapustą i grzybami
« dnia: Maj 28, 2013, 04:48:11 »
_SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej
1 jajko
300 g kapusty kiszonej
30 g grzybów suszonych
2 duże cebule
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
mielony kminek
1/2 łyżeczki cukru
masło
olej

_

SPOSÓB WYKONANIA:

farsz:
Suszone grzyby dokładnie umyć w zimnej wodzie, następnie zalać 2 szklankamki letniej wody i moczyć, aż napęcznieją, przez 1 godzinę. Podgotować grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Grzyby wyjąć, ostudzić i bardzo drobno posiekać. Wywar z grzybów zachować. 

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją podgotować kilka minut i następnie odcedzić. Kapustę drobno posiekać.

Na patelni zeszklić na maśle i oleju drobno posiekaną jedną cebulę. Dla uzyskania lepszego smaku można opcjonalnie dodać pół łyżeczki cukru. Gdy cebula będzie już rumiana dodać posiekaną drobno kapustę oraz posiekane bardzo drobno grzyby wraz z wywarem. Całość dusimy pod przykryciem, aż do miękkości. Jeśli potrzeba, dolać gorącej wody. Dzięki wodzie z gotowania grzybów, farsz nabierze bardzo grzybowego charakteru. Gdy kapusta będzie już miękka doprawić farsz do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym oraz gałką muszkatołową.  Gotowy farsz ostudzić i ewentualnie zmielić w maszynce.

ciasto:
Do miski wsypać 30 dag mąki pszennej i zalać ją 1/2 szklanki wrzącej wody. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż do połączenia. Następnie dodać roztrzepane widelcem jajko i dokładnie wyrobić przez kilka minut. W zależności od konsystencji można dolać jeszcze wrzącej wody. Gotowe ciasto przykryć podgrzaną na kilka sekund na gazie metalową miską. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne. Po paru minutach, gdy ciasto ostygnie, przełożyć je do plastikowego woreczka, aby nie wysychało. Tak przygotowane ciasto można przechowywać kilka dni w lodówce.

Z woreczka wyjąć ⅓ ciasta, a resztę ponownie szczelnie zawinąć. Na stolnicę podsypać trochę mąki i wałkować na grubość 1 mm. Szklankę lub foremkę do pierogów włożyć do mąki, aby brzegi się nie lepiły, a następnie wykrawać koła. Na każdy krążek położyć 1 łyżeczkę farszu. Brzegi krążków zlepić, zaczynając od środka i kierując się ku brzegom. Można na brzegach po zalepieniu zrobić artystyczną falbankę.

Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze kilka minut – w zależności od grubości ciasta i brzegów. Należy spróbować czy są już ugotowane.

Podawać polane zeszkloną na maśle drobno posiekaną cebulą przyprawioną odrobiną cukru, soli i pieprzu.

Uwagi:

Pierogi nie powinny gotować się na bardzo mocnym ogniu, gdyż mogą popękać.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 07:32:57 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.