* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sernik wiedeński  (Przeczytany 760 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Sernik wiedeński
« dnia: Maj 28, 2013, 05:07:49 »
_SKŁADNIKI:

1 kostka margaryny Kasia
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
12 jajek
1 kg sera śmietankowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 małe opakowanie rodzynek
opcjonalnie: rum do moczenia rodzynek
_

SPOSÓB WYKONANIA:
Zrobić kruche ciasto z 1/2 kostki margaryny, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i 3 żółtek, zagniatając wszystkie składniki bardzo szybko na blacie.
Można też najpierw posiekać mąkę z margaryną, a następnie dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC przez około 10 minut.

Mikserem utrzeć 1/2 kostki margaryny z cukrem i 9 żółtkami. Masę połączyć ze stopniowo dodawanym serem, nadal miksując. Następnie dokładać budynie, sok z cytryny, śmietanę oraz namoczone w rumie lub wodzie rodzynki.

Osobno ubić sztywną pianę z białek. Delikatnie połączyć masę serową z białkami za pomocą gałki lub drewnianej łyżki. Całą masę wyłożyć na lekko przestudzony spód i piec w temperaturze 180 ºC przez około 1 godzinę.

Podajemy z gałką lodów oraz sosem malinowym zrobionym ze zmiksowanych i przetartych przez sito malin. Na wierzchu sernik wiedeński można ozdobić wiórkami czekolady.

Uwagi:

Ser należy kupić zmielony lub zmielić go 2-3 krotnie samemu.

Margaryna używana do zrobienia kruchego ciasta musi być zimna, natomiast margaryna używana do masy serowej powinna być w temperaturze pokojowej. 

Wiórki z czekolady robi się przykładając nóż do tabliczki czekolady i skrobiąc płatki. W zależności od miękkości czekolady oraz ostrości noża można uzyskać różne grubości płatków.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 07:07:37 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.