* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sos Cumberland  (Przeczytany 791 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Sos Cumberland
« dnia: Czerwiec 04, 2013, 20:46:34 »
_Tradycyjny angielski sos cumberland jest podawany na zimno do dziczyzny i sporadycznie do innych mięs lub z foie gras. Nazwa pochodzi od nazwiska, które przyjął po abdykacji ostatni król Hanoweru - Jerzy V. Pierwszy raz ten sos został podany w jego posiadłości pod Wiedniem. Sos bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Popularność na kontynencie zyskał dzięki znanemu francuskiego restauratorowi Auguste Escoffierowi.

_

SKŁADNIKI:

1 pomarańcza
1 cytryna
220 g galaretki porzeczkowej
1 łyżeczka musztardy Dijon
5 łyżek czerwonego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

SPOSÓB WYKONANIA:

Zagotować wodę w rondelku. Zesterem zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy, uważając, żeby nie ścierać białej części, gdyż jest bardzo gorzka. Wrzucić startą skórkę na wrzątek i gotować na małym ogniu przez 5 minut, aby zmiękła. Gotowanie pozbawia także skórkę goryczy. Odcedzić z wody.


_Co to jest zester:
http://kuchnialidla.pl/blog/Jak-zesterem-zrobic-zest-I-co-to-wlasciwie-jest
_

W rondelku zmieszać galaretkę pomarańczową, musztardę i czerwone wino. Postawić na małym ogniu i dokładnie roztrzepać, aż do gładkiej konsystencji, a następnie zagotować. Dodać sok z 1 pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, skórkę cytrynową i pomarańczową, mielony imbir, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu 5 minut. Ostudzić.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 03:23:51 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.