* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Co jest wartością prawdziwą?  (Przeczytany 2356 razy)

Offline Puella Clara

• Moderator
Co jest wartością prawdziwą?
« dnia: Czerwiec 06, 2013, 18:28:37 »
____
Publiczność oklaskuje
sztuczne ognie,
ale nigdy wschód słońca.

Fryderyk Chrystian Hebbel
____

Offline Casper

• UĹźytkownik
Odp: Co jest wartością prawdziwą?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 09, 2013, 23:02:30 »
Najtrudniej zobaczyć coś co widzimy od urodzenia:)

Offline marylaossowska

• Maryla
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2013, 00:48:52 »
Piękny wschód słońca Puello.....Na wschód słońca patrzymy zawsze w samotności lub w towarzystwie bliskich nam osób. Patrzymy w milczeniu, skupieniu, zadumie. Zachwycie. Nie ma tam miejsca na wrzawę i oklaski.

Zdjęcie świtu nad Vancouver zostało zrobione z góry Cypress....miasto pokryte jest mgłą z której wyzierają jedynie wierzchołki gór.

Dwa następne zdjęcia ostatnich chwil nocy tuż przed świtem w Vancouver są autorstwa Christophera Martina. Zostały zrobione zanim jeszcze słońce pokazało się na horyzoncie...ale widać już zapowiedź wstającego nowego dnia.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2013, 01:14:42 wysłana przez Maryla »

Offline Casper

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2013, 01:49:04 »
Ale super wschody w Vancouver...
Miasto zdecydowanie trzeba odkupić od Kanady.:)

Offline marylaossowska

• Maryla
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2013, 02:27:58 »
Mieszkając w Krakowie mówiłam "Nie przenoście nam stolicy do Krakowa"....Teraz powiem "Nie wynoście Vancouver z Kanady".  Tutaj jest jego miejsce  ;) ;D

To są moje dwa ukochane miejsca na ziemi...i bywa, że nie wiem, które kocham bardziej. Ale zawsze wygrywa jednak Kraków !

Nie przenoście nam stolicy do Krakowa - Pod Budą

A tutaj żartobliwie o Vancouver ;D

Jerzy Porębski "Barmanka z Vancouver".

I jeszcze jedna, z widokami Vancouver:

It's You... Vancouver
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2013, 07:21:31 wysłana przez Maryla »

Offline Puella Clara

• Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 10, 2013, 16:31:57 »
Wschód słońca zawsze mnie zachwycał bardziej niż zachód. Może ze względu na swój dyskretniejszy urok, może przez tajemniczość zapowiedzi dnia, który dopiero przed nami, piękno nadziei... Zakłócanie go przez oklaski z pewnością nie byłoby wskazane! :) Jednak czy ludzie, szeroko pojęta publika, potrafi zawsze docenić to, co naprawdę ważne i piękne, czy raczej ulega oślepiającej grze pozorów?...
Zjawiskowy jest wschód słońca nad Vancouver na tych zdjęciach, które zamieściłaś, Maryla! Cudna gra świateł i barw, dzięki! :)

Offline Puella Clara

• Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 10, 2013, 16:37:18 »
Gdy tak posłuchałam o Vancouver i Krakowie i pooglądałam te wspaniałe miasta... przypomniała mi się pewna piękna piosenka, skomponowana i wykonywana przez Czesława Niemena - "Sen o Warszawie". Jest tam i moje własne miasto... i świt! :)

''Sen o Warszawie'' Czesław Niemen

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 10, 2013, 17:33:25 »
Piękne i urzekające są zdjęcia wschodu słońca: to zamieszczone przy aforyzmie oraz te z Vancouver. Słoneczny blask jest prawdziwą wartością. Promienie Słońca niosą życie! :) Trafnie napisał Casper, że jednak najtrudniej dostrzec to, co znamy od urodzenia...

W Krakowie byłam kilka razy i jestem nim zachwycona! Choć to było jakiś czas temu, jak dziś pamiętam to piękne miasto o niesamowitym klimacie. Nie dziwi mnie, że było i jest ono ulubionym miejscem artystycznej bohemy.

"Sen o Warszawie" zawsze bardzo mi się podobał i lubiłam ten utwór ze wspaniałym wokalem Niemena. Teraz centrum stolicy jest nieco dziwaczne, istny misz-masz, ale moją Warszawę z tamtych czasów po prostu kochałam! :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2013, 17:51:44 wysłana przez Aniks »

Offline marylaossowska

• Maryla
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 10, 2013, 18:46:49 »
Rewelacyjna jest Twoja rozmowa piosenką, Puello  ;) "Mam tak samo jak ty miasto moje, a w nim najpiękniejszy mój świat...."  :D Wyobrażam sobie, ile uroku miałaby Warszawa, gdyby nie zburzyli jej Niemcy. Widziałam wiele filmów starej Warszawy na YT - wspaniałe, piękne miasto. Kraków miał jednak ogromne szczęście, że ocalał z ostatniej wojny praktycznie nienaruszony.

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.