* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sos holenderski  (Przeczytany 1650 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Sos holenderski
« dnia: Czerwiec 11, 2013, 05:58:00 »
_Wykwintny, klasyczny sos na bazie masła i żółtek. Wspaniały dodatek do jajek sadzonych, opiekanej bułki z szynką czy grzanek z wędzonym łososiem i szpinakiem. Doskonały ze szparagami z wody lub jako sos do gotowanych na parze filetów z białej ryby.
_
foto: http://harmonious-delicious.blogspot.ca

SKŁADNIKI:

4 żółtka
200g masła
3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól
biały pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Masło roztopić, zagotować i od razu zdjąć z pieca. Łyżką cedzakową usunąć białą pianę z masła.

Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić mikserem na parze. Jeśli nie mamy specjalnego garnka, można to zrobić wkładając mniejszy garnek z jajkami i resztą składników do innego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała dna mniejszego. 

Należy uważać, aby woda w garnku jedynie delikatnie się gotowała. Nadal miksując, dodawać najpierw po łyżeczce, a później po łyżce roztopionego masła. Im wolniej dodamy masło, tym bardziej jedwabisty będzie sos. Gotowy sos powinien być gęsty, o konsystencji majonezu.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sos należy podawać od razu po zrobieniu. Nie wolno go podgrzewać, gdyż może się zwarzyć.

Uwagi:
Podczas dodawania masła, woda powinna się jedynie delikatnie gotować, aby po dodaniu masła sos się nie zwarzył. Można również ściągnąć sos z pieca i już nie gotując, dodać masło.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 03:31:35 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.