* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Pieczeń rzymska  (Przeczytany 774 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Pieczeń rzymska
« dnia: Czerwiec 11, 2013, 06:19:18 »
_Pieczeń rzymską można podawać na ciepło z sosami, ale smakuje też wyśmienicie na zimno do pieczywa. Do pieczeni można użyć mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego.
_

SKŁADNIKI:

1,2 kg mielonego mięsa wieprzowego (lub wieprzowo-wołowego)
1 czerstwa kajzerka
1 cebula
2 surowe jajka
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 duża łyżka majeranku
1 łyżka oleju do zeszklenia cebuli
masło do smarowania formy
bułka tarta do obsypania formy

SPOSÓB WYKONANIA:

Do mielonego mięsa dodać namoczoną odciśniętą z wody i zmieloną kajzerkę, drobno posiekaną cebulę zeszkloną na łyżce oleju oraz dwa surowe jajka. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.

Formę do pieczenia lub żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obsypać tartą bułką. Na dno formy wyłożyć około połowy mięsnej masy i pośrodku, wzdłuż dłuższego boku zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu ułożyć ugotowane na twardo jajka, uprzednio obcięte na końcach, tak, by równo do siebie przylegały. Przestrzeń pomiędzy jajkami, a krótszą ścianką foremki należy wypełnić mięsem.

Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej, docisnąćdokładnie do brzegów i uformować lekko wypukłą górę pieczeni.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po około 10 minutach zlać powstały podczas pieczenia płyn i wyjąć pieczeń z formy. Oczyścić brzegi z szumowin powstałych podczas pieczenia.

Podawać na ciepło pokrojoną na plastry np. z sosem chrzanowym lub na zimno z pieczywem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2014, 06:41:15 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.