* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Joe Dassin - 8 utworów (playlista)  (Przeczytany 3242 razy)

Offline Aniks

• UĹźytkownik
Joe Dassin - 8 utworów (playlista)
« dnia: Czerwiec 27, 2013, 16:33:50 »
Aby przejść do playlisty, kliknij obrazek :)____
Joe Dassin (1938-1980), piosenkarz i kompozytor, urodził się w USA, ale już jako kilkulatek zamieszkał z rodzicami we Francji i w języku tego kraju śpiewał. W latach 60- i 70-tych święcił ogromne triumfy we Francji i na świecie. W swojej twórczości łączył folk, country i pop. Jego mocny, męski i aksamitny głos zachwyca i dziś.
Wylansował m.in.  takie hity, jak L'ĂŠtĂŠ indienEt si tu n'existais pas, czy Les Champs-ÉlysĂŠes. Wybrałam 8 jego pięknych piosenek. Serdecznie zapraszam :)
____
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2014, 20:19:29 wysłana przez Aniks »

Offline Teofil

• Administrator
Odp: Joe Dassin - 8 utworów (playlista)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2013, 16:52:31 »
Bardzo przyjemna muzyka. Czuć taki spokój. Brakuje dzisiaj takich wykonawców.

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2013, 16:55:10 »
Joe Dassin był także bardzo popularny w Polsce. Kilka razy odwiedził nasz kraj, a w 1980 roku wystąpił w specjalnym programie telewizyjnym. Towarzyszyła mu Maryla Rodowicz. Znalazłam fajny klip, na którym Joe próbuje uczyć Marylę śpiewać po francusku. Ona wydaje się być zainteresowana bardziej nim, ale widać, że oboje się świetnie bawią ;)

JOE DASSIN MARYLA RODOWICZ PRZYTUL MNIE 1980
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2013, 19:02:37 wysłana przez Puella Clara »

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2013, 17:00:32 »
Tak, to bardzo miła dla ucha muzyka, wspaniały klimat i głos Joe. Dobrze, że pozostało choć po nim tyle utworów, bo on sam odszedł zbyt wcześnie...
Zapraszam do odsłuchania całej playlisty.

Offline Teofil

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2013, 17:08:55 »
Zabawna była ta scenka z Marylą Rodowicz :) ...
Właśnie doczytałem, że Joe Dassin zmarł na atak serca.  W sumie był niewiele starszy ode mnie... :(
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2013, 17:22:16 wysłana przez Marcin »

Offline Puella Clara

• Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2013, 17:40:03 »
Aniks, jestem pod wrażeniem! Piękne piosenki i klipy! :)
Nie pamiętam Joe Dassin z dzieciństwa, bo zmarł, gdy miałam kilka lat, ale odkryłam jego cudowny głos i utwory w dorosłości. Mogłabym słuchać i słuchać... Dzięki!!

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2013, 17:59:46 »
Piosenka "Przytul mnie", którą tak zabawnie śpiewają Joe Dassin i Maryla Rodowicz, pochodzi z repertuaru zespołu Kombi. Była wielkim przebojem w roku 1980. Myślę, że jest piękna!

Kombi - Przytul mnie - Pełna wersja HQ

Offline Teofil

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2013, 18:40:06 »
Piosenka wyglądała mi na cover, ale najwyraźniej zrobili podobny utwór, stylizowany na Dassina :)

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2013, 19:18:28 »
Kompozytorem piosenki "Przytul mnie" jest  Sławomir Łosowski, autorem słów Marek Dutkiewicz, pierwszym wykonawcą zespół Kombi. Widocznie wtedy panowała moda na takie utwory :)
Maryla Rodowicz bardzo chciała wprowadzić tę piosenkę do swojego repertuaru i poniekąd w osobliwy sposób jej się udało, bo ponoć dograła swój wokal...

Offline Uczen_Sokratesa

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2013, 02:28:32 »
Z przyjemnością posłuchałem :)) Wprawia w dobry nastrój:) Dziękuję za umieszczenie.

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.