* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Israel "Iz" Kamakawiwo'ole - Somewhere Over the Rainbow  (Przeczytany 5230 razy)

Offline marylaossowska

• Maryla
Israel "Iz" Kamakawiwo'ole - Somewhere Over the Rainbow
« dnia: Lipiec 07, 2013, 20:31:55 »

OFFICIAL Somewhere over the Rainbow - Israel "IZ" KamakawiwoĘťole
_
"Israel KamakawiwoĘťole wasn't fat, he needed a large place for his bigďťż heart"..."Israel KamakawiwoĘťole nie był gruby, on potrzebował wiele miejsca na swoje ogromne serce".
_
Israel Kamakawiwo'ole jest legendą hawajskich wysp i podczas pobytu na Oahu ciągle stykałam się z jego muzyką i jego postacią. Kamakawiwo'ole był kochany i uwielbiany na Hawajach. Był trzecią osobą, a jedynym nie-dygnitarzem, który otrzymał w tym 49. stanie USA oficjalny państwowy pogrzeb -  w tym dniu opuszczono flagi do połowy masztu, a dziesiątki tysięcy ludzi zebrały się na plaży Mākua Beach 12 lipca 1997 roku, by pożegnać swojego idola. Film z YT, który zamieściłam opowiada jego historię i jego pogrzeb...rozsypanie prochów Israela w Pacyfiku u wybrzeży Mākua Beach na Oahu (od 2:40). Jest to oficjalny klip z tym utworem, który oddaje piękno muzyki Kamakawiwo'ole, a obrazy na nim pochodzą z miejsc, w których żył...

Moje tłumaczenie słów piosenki Israela KamakawiwoĘťole Somewhere over the Rainbow

Gdzieś ponad tęczą wysoko
Są marzenia, o których śniłeś kiedyś w kołysankach.
Gdzieś ponad tęczą fruwają niebieskie ptaki
I marzenia o których śniłeś...marzenia naprawdę się spełniają.

Któregoś dnia poproszę gwiazdy,
Bym obudził się tam, gdzie chmury będą już daleko pode mną,
Tam, gdzie problemy rozpływają się jak cytrynowe cukierki.
Wysoko ponad kominami,
Tam mnie znajdziesz.

I marzenia, które ty odważyłeś się mieć...czemu więc, och czemu nie mogę i ja?

Widzę zielone drzewa i czerwone róże,
Przyglądam się jak rozkwitają dla mnie i dla Ciebie.
I myślę sobie - Jaki piękny jest świat.

Widzę błękit nieba i biel chmur
I jasność dnia.
Lubię ciemność
I myślę sobie -
Jaki piękny jest świat.

Kolory tęczy tak piękne są na niebie
I na twarzach ludzi przechodzących obok.
Widzę przyjaciół trzymających się za dłonie,
Śpiewających: Jak się masz?
Oni naprawdę mówią - Kocham Cię.
Słyszę jak dzieci płaczą i widzę jak dorastają,
Nauczą się dużo więcej niż my umiemy,
I myślę sobie - jaki piękny jest świat.

Któregoś dnia poproszę gwiazdy,
Bym obudził się tam, gdzie chmury będą już daleko pode mną,
Tam, gdzie problemy rozpływają się jak cytrynowe cukierki.
Wysoko ponad kominami,
Tam mnie znajdziesz.

I marzenia, które ty odważyłeś się mieć, czemu więc, och czemu nie mogę i ja?

« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2013, 07:13:44 wysłana przez marylaossowska »

Offline marylaossowska

• Maryla
Odp: Israel "Iz" Kamakawiwo'ole - Somewhere Over the Rainbow
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2013, 20:36:56 »
Gest Israela na stronie tytułowej klipu i w 1:51 to hang loose....och, nie potrafię wyjaśnić. Chyba tylko na Hawajach w pełni rozumie się ten gest. Polskie tłumaczenie wyluzuj nie znaczy jednak dokładnie tego samego co hang loose....

« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2013, 07:03:39 wysłana przez marylaossowska »

Offline marylaossowska

• Maryla

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.