* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: "Bitwa o Warszawę - Powstanie 44" (2005)  (Przeczytany 4316 razy)

Offline Puella Clara

• Moderatorzy
"Bitwa o Warszawę - Powstanie 44" (2005)
« dnia: Lipiec 30, 2013, 05:48:29 »
Powstanie Warszawskie było największą i najbardziej krwawą akcją militarną podjętą przez Armię Krajową, jedyną podziemną armię w okupowanej Europie podczas II Wojny Światowej. Udział w niej wzięło blisko 50 tysięcy żołnierzy Armii Krajowej, w tym ogromna rzesza młodzieży. Pomimo słabego uzbrojenia, podziemna armia stawiała zawzięty opór potężnej armii niemieckiej. Po 63 dniach samotnej walki (1VIII – 3X 1944), Warszawa musiała się poddać. Cena przegranej była ogromna - zginęło 180 tys. ludności cywilnej i 18 tys. powstańców.

Bitwa o Warszawe -Powstanie Warszawskie dokument Discavery
____
Film "Bitwa o Warszawę" opowiada historię powstania z punktu widzenia uczestników - przede wszystkim powstańców - którzy w emocjonalny sposób opowiadają o swoich losach, o losach kolegów i ich ukochanego miasta. Poznajemy też historię opowiedzianą z innej perspektywy: Niemca, który uczestniczył w brutalnej pacyfikacji Woli, brytyjskiego lotnika oraz członka Brytyjskiej Misji Wojskowej w Moskwie.

Film "Bitwa o Warszawę-Powstanie 44." zrealizowany został w koprodukcji polsko-angielskiej, przez Bow & Axe Entertainment, we współpracy z October Films, na zlecenie Discovery Channel.
(Historyczne Filmy Dokumentalne)
____

Offline Teofil

• Administrator
Odp: "Bitwa o Warszawę - Powstanie 44" (2005)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2013, 02:12:05 »
Powstanie Warszawskie ma tyle znaczeń, że każde świadectwo ukazuje inne aspekty. Z góry cynicznie przesądzono los Polski już wcześniej. Nikt jednak nie zakładał, że Sowieci pod wodzą Stalina mogą być aż tak bezwzględni.
To nie tylko powstańcy, ale cała Polska została zdradzona przez wszystkich i przekazana ze szpon jednej bestii w kły drugiej. Można by nawet widzieć tu wymiar mistyczny, Polski złożonej na ołtarzu, jako "Chrystus narodów".

Offline łukasz_marek

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2013, 16:03:28 »
Całkowicie się zgadzam !!!! rzeczowo i mądrze !.....masz plusika, jak Puella:)

Offline Puella Clara

• Moderatorzy
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2013, 21:49:23 »
Już na konferencji w Teheranie (XI/XII 1943) los Polski, czyli dostanie się pod wpływy ZSRR i przesunięcie granic, został przypieczętowany. Dla mocarstw anglosaskich (USA, Wielka Brytania) absolutnym priorytetem pozostawało utrzymanie ZSRR w szeregach koalicji antyhitlerowskiej, więc przystali na wszystko. Zresztą co ich obchodziła "jakaś" Polska, skoro o postanowieniach konferencyjnych nawet nie powiadomiono Rządu RP na Uchodźstwie...

Wiele razy się zastanawiałam, czy gdybym żyła w tamtym czasie, w tamtych realiach, to czy latem '44 poszłabym do powstania. Po wahaniach odpowiedź zawsze jednak brzmi... tak.

Offline łukasz_marek

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 05, 2013, 12:15:57 »

DZIECIOM Warszawy 1944
Nie mam najmniejszej wątpliwości Puello.........wiem, że byś poszła !...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2013, 20:49:09 wysłana przez marylaossowska »

Offline marylaossowska

• Maryla
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2013, 07:35:48 »

"Krzyk Duszy" - Lech Makowiecki - Powstanie Warszawskie 1944.

....dziękuję Puello, że pisałaś o Powstaniu Warszawskim!

Offline łukasz_marek

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2013, 11:18:22 »

"Warszawskie Dzieci" miło, że jesteś....masz +

Offline Puella Clara

• Moderatorzy
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 07, 2013, 20:18:48 »
Bardzo chwyta za serce i porusza do głębi "Dzieciom Warszawy".
Przez kilka dni odczuwałam coś takiego, jak Lech Makowiecki w "Krzyku duszy". Jawiło mi się, jak żywe, walczące miasto... Marylko i Łukaszu, dziękuję za te klipy.
Niech pamięć o Powstaniu Warszawskim będzie dla wszystkich przykładem, jak niezłomny może być naród!

Offline marylaossowska

• Maryla
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 09, 2013, 08:39:15 »
Przypadkowo w sieci znalazłam kolorowe zdjęcia Warszawy z jesieni 1944.....

Kolorowe zdjęcia Warszawy - 1944

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 15, 2013, 04:45:49 »
Całej załodze naszego portalu bardzo dziękuję za umieszczanie artykułów, filmów dokumentalnych, komentarzy, upamiętniających tragiczne wydarzenia narodowe. Jesteście gorącymi patriotami mającymi w sercach dobro naszej Ojczyzny.

Mnie też serce boli, kiedy uświadamiam sobie, jakie koleje losu poprzez dzieje musieli przejść Polacy. Ile koszmarnych cierpień, morze przelanej krwi i oddanego życia za Ojczyznę! Trzeba o tym pamiętać, składać hołd bohaterom i przekazywać to następnym pokoleniom. Noszę to wszystko w sercu i duszy...

Członkowie mojej najbliższej rodziny walczyli czynnie w czasie II wojny światowej przeciw hitlerowcom w kraju i na Zachodzie. Niektórzy stracili życie. Przez cały czas okupacji, a szczególnie w Powstaniu Warszawskim wujek lekarz z żoną pielęgniarką ratowali rannych żołnierzy i cywilów. Inna ciocia była łączniczką w czasie powstania. Wszyscy mieli hart ducha, odwagę i dobro w sercach.

W czasie okupacji mój teść był działaczem podziemnego ruchu oporu. Tajne informacje były przekazywane innym osobom m.in. na karteczkach zaszytych w ubranku małego synka (mojego przyszłego męża). Żaden Niemiec ani kolaborant nie podejrzewał dziecka w wózeczku o pomoc w walce przeciw wrogom naszego kraju.

Ja urodziłam się po wojnie i od małej dziewczynki miałam wpajaną przez rodziców miłość do Ojczyzny. W latach szkolnych i w życiu prywatnym umiałam oddzielić "ziarno od plew".

Piosenka o mojej Warszawie
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2013, 17:39:09 wysłana przez Aniks »

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.