* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Focaccia  (Przeczytany 1382 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Focaccia
« dnia: Wrzesień 09, 2013, 02:35:39 »
_Focaccia to włoskie, drożdżowe pieczywo podawane jako przystawka przed daniem głównym. Popularna jest na całym świecie, a w samych Włoszech występuje w wielu różnych odmianach i każdy region może pochwalić się swoją wersją.  Doskonałymi dodatkami do focacci są oliwki, suszone pomidory, skarmelizowana cebula, zmiażdżone ziarna pieprzu, rozmaryn, tymianek lub inne zioła. Focaccię we Włoszech podaje się z oliwą i octem balsamicznym. Można ją jeść również w formie kanapki - należy kawałek pieczywa przekroić na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: szynkę, salami, kiełbasę, ser, pomidory, paprykę, etc. Zamieszczony przepis jest autorstwa Cynthii Barcomi.
_

SKŁADNIKI:

ciasto drożdżowe:
700 g mąki pszennej
21 g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7 g)
1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
450 ml lekko ciepłej wody
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
dodatkowo:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4-5 minuty robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. Ciasto powinno być klejące i rzadkie.

Do drugiej miski wlać około 1 łyżeczki oliwy, rozsmarować ją na dnie miski, przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
 
Formę prostokątną o wymiarach około 30 cm x 40 cm posypać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do blachy. Ręce posmarować oliwą i przełożyć ciasto na blachę. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.
 
Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 225° C na złoty kolor.

Uwagi: 

Ciasto na focaccię też wyrobić w maszynie do pieczenia chleba.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2014, 10:45:36 wysłana przez marylaossowska »

Offline Uczen_Sokratesa

  • Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1228
Odp: Focaccia
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2013, 20:29:58 »
Ciekawe... Ten chlebek chyba jest trochę tłusty ? Taką roślinną tłustością:)
Musi być smaczny :) Pieprz w środku :)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Odp: Focaccia
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2013, 22:29:22 »
Focaccia zawiera co prawda tłuszcz, ale nie więcej niż przeciętna bułka drożdżowa :)  No i jest to zdrowa oliwa z oliwek  ;) Dodatek pieprzu jest jedynie jedną z wersji. Można robić focaccię z pieprzem i bez, z oliwkami, suszonymi pomidorami.....na wiele sposobów. Nie można jej jedynie robić na słodko!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2013, 22:39:57 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.