* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Ryż basmati  (Przeczytany 1768 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Ryż basmati
« dnia: Wrzesień 09, 2013, 06:28:56 »
_Ryż basmati jest uprawiany w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Basmati jest wyjątkowo aromatyczny i uważany jest za najlepszą odmianę ryżu na świecie.
_

SKŁADNIKI:

300 ml ryżu basmati
450 ml wody
1/2 łyżeczki soli
woda do płukania i moczenia ryżu

Mój przepis na gotowanie ryżu basmati nie jest sposobem najszybszym, ale za to niezawodnym. Ryż gotowany w ten sposób ma długie, miękkie i nigdy nie posklejane ziarna.

SPOSÓB WYKONANIA:

Ryż dokładnie wypłukać w dużym garnku, zmieniając wodę trzy razy, aż będzie zupełnie przezroczysta. Odsączyć na sicie.

Wypłukany ryż włożyć do miski i zalać wodą, tak by ryż był nią całkowicie pokryty. Moczyć 15 minut.

W międzyczasie w garnku zagotować 450 ml wody z dodatkiem soli. Dodać odsączony na sicie ryż i ponownie zagotować wodę. Zmniejszyć ogień i dopiero wtedy przykryć garnek. Ryż gotować na małym ogniu, szczelnie przykryty, dokładnie 5 minut. 

Ściągnąć garnek z ognia i odstawić na 15 minut, nie zdejmując pokrywki. Po 15 minutach sprawdzić - jeśli ryż wydaje się nam zbyt twardy, pozostawić pod przykrywką kilka minut dłużej. Gdy ryż jest już wystarczająco miękki, należy przełożyć go do naczynia, w którym będziemy go podawać, by przerwać proces gotowania.


 



« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 07:21:23 wysłana przez marylaossowska »

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Odp: Ryż basmati
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2013, 07:34:29 »
Z ryżem basmati wiąże się historia biopiractwa, którego ofiarą padli indyjscy i pakistańscy rolnicy. Przed setkami lat wyhodowali oni u podnóża Himalajów odmianę ryżu uważaną za najlepszą na świecie. Teksańska firma RiceTec, której właścicielem jest książę Hans-Adam z Liechtensteinu*, dostosowała basmati do warunków uprawy w USA, bez zmiany jego wyglądu, smaku czy aromatu i we wrześniu 1997 roku uzyskała amerykański patent na "ryż basmati". W rezultacie przyjęcia wniosku patentowego, indyjscy i pakistańscy rolnicy nie mogli sprzedawać swego ryżu za granicę bez opłat licencyjnych.



Sprawa spotkała się z międzynarodowym oburzeniem oraz spowodowała spięcie dyplomatyczne pomiędzy USA i Indiami, które zagroziły Stanom oddaniem sprawy do Światowej Organizacji Handlu (WTO) z oskarżeniem o pogwałcenie Porozumienia w sprawie Handlowych Aspektów Praw Własności Intelektualnej (TRIPS), co byłoby dla USA wyjątkowo kłopotliwe.

W efekcie społecznej międzynarodowej kampanii firma RiceTec dobrowolnie wycofała się z prawa nazywania wyprodukowanej przez siebie odmiany ryżem basmati, a amerykański Urząd Patentowy (United States Patent and Trademark Office) anulował przyznany jej uprzednio patent. W 2001 roku firma RiceTec uzyskała częściowy patent dotyczący trzech wyhodowanych przez siebie odmian ryżu.   

* Jan Adam II Liechtenstein, niem. Hans-Adam II von und zu Liechtenstein
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2013, 08:16:50 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.