* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Serge Gainsbourg i Jane Birkin - Je t'aime... moi non plus  (Przeczytany 1378 razy)

Offline marylaossowska

• Maryla
Serge Gainsbourg i Jane Birkin - Je t'aime... moi non plus
« dnia: Wrzesień 14, 2013, 21:52:04 »

Serge Gainsbourg & Jane Birkin - Je t'aime... moi non plus [napisy pl]
_
Piosenka Je t'aime... moi non plus powstała na zamówienie Brigitte Bardot, która poprosiła Gainsbourga o napisanie "najbardziej romantycznej piosenki, jaką tylko można by sobie wyobrazić". Początkowo Gainsbourg nagrał piosenkę z Bardot, ale jej ówczesny mąż Gunter Sachs nie zgodził się na jej upublicznienie. Zamiast z Bardot, Gainsbourg zaśpiewał ją z brytyjską piosenkarką Jane Birkin.
_

Piosenka, uważana w 1969 roku za bardzo kontrowersyjną ze względu na pojawiające się w niej podteksty seksualne, odniosła ogromny sukces w całej Europie, choć jej nadawania zabroniono w kilku krajach, m.in. w Hiszpanii, Islandii, Jugosławii, Szwecji, Włoszech i Wielkiej Brytanii.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Je_t%27aime..._moi_non_plus
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2013, 22:01:39 wysłana przez marylaossowska »

Offline Uczen_Sokratesa

• UĹźytkownik
Odp: Serge Gainsbourg i Jane Birkin - Je t'aime... moi non plus
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2013, 23:52:11 »
Dla mnie Jane Birkin to przede wszystkim aktorka wcielająca się w szalone postacie kobiece, zawsze ciekawe i kobieco atrakcyjne.

Offline Aniks

• UĹźytkownik
Odp: Serge Gainsbourg i Jane Birkin - Je t'aime... moi non plus
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2013, 20:41:13 »
Piosenka " Je t'aime... moi non plus" zawsze mi się podobała, ale była zakazanym owocem w Polsce w moich latach panieńskich. ;)

Generalnie w latach 60-tych, czyli okresie bujnego rozkwitu w krajach kapitalistycznych big-beatu, czy rock&rolla, trzeba było sobie jakoś radzić, żeby posłuchać albo zdobyć najnowsze hity. Słuchało się radia Luxemburg lub innych zachodnich, gdzie "leciały" non-stop przeboje, a kto miał lepsze radio i magnetofon, to nagrywał. Było się przy czym potem bawić na prywatkach albo w klubach tanecznych.
Piosenka " Je t'aime... moi non plus" wyróżniała się na tle innych zmysłowością, a raczej erotyzmem, więc tym intensywniej młodzież ją przeżywała, ale w tajemnicy przed dorosłymi, zwłaszcza rodzicami. :)

Fajnie, że dowiedziałam się z Twojego wątku, Marylo, iż była również wersja z Brigitte Bardot. Znalazłam ją w sieci. Podoba mi się!

Brigitte Bardot -Je t'aime..moi non plus

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.