* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Czipsy z cukini  (Przeczytany 1451 razy)

trzynastka

  • Gość
Czipsy z cukini
« dnia: Wrzesień 19, 2013, 05:13:46 »
_Corocznie mam ten sam problem z cukinią, doskonale znany wszystkim, którzy uprawiają w swoich ogrodach to smaczne i zdrowe warzywo. Cukinia rośnie nagle, jakby nieomal przez noc i zanim się zorientuję, mam całe mnóstwo jej ogromnych, zielonych owoców. Cukinię można faszerować, panierować, dodawać do węgierskiego lecza czy piec z jej dodatkiem czekoladowe ciasto, albo zrobić z niej pyszne czipsy. Na czipsy nalepsze są młode, długie owoce. Jeśli jednak cukinia jest już przerośnięta, należy koniecznie pamiętać o wycięciu gąbczastego środka z nasionami.   
_

SKŁADNIKI:

4 cukinie średniej wielkości
olej w aerozolu
sól morska

SPOSÓB WYKONANIA:

Cukinie pokroić w cienkie plasterki, nalepiej przy pomocy tarki lubi robota kuchennego. Płytką blachę wyłożoną pergaminem spryskać olejem w aerozolu. Plasterki cukinii rozłożyć na blasze, spryskać je olejem i opruszyć solą. Piec
w najniższej temperaturze piekarnika do momentu, gdy będą chrupiące, około 2-3 godzin. Wystudzić na blasze. Przechowywać w przykrytym pojemniku,  w temperaturze pokojowej.

Czipsy z cukinii są najbardziej chrupiące tuż po wyjęciu z pieca. Po ostygnięciu trochę miękną, więc najlepiej jeść je jeszcze ciepłe.

Uwagi:
Zamiast oleju w aerozolu można też użyć zwykłego oleju. Wtedy blachę i plasterki cukinii smaruje się lekko piórkiem namoczonym w oleju.
Plasterki można ułożyć na blasze ciasno jeden blisko drugiego, należy jednak uważać, żeby nie zachodziły na siebie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 06:48:16 wysłana przez marylaossowska »

Offline Kera

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 96
Odp: Czipsy z cukini
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 22, 2013, 00:21:01 »
Ależ nabrałam apetytu na takie czipsy! Odkąd przerzuciłam się na kuchnię raczej jarską, interesują mnie wszelkie ciekawe przepisy w zakresie dań z warzyw i owoców. Dzięki, Trzynastko :)

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.