* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Bruschetta z pomidorami  (Przeczytany 1351 razy)

trzynastka

  • Gość
Bruschetta z pomidorami
« dnia: Wrzesień 23, 2013, 01:18:58 »
_Bruschetta to wspaniała włoska przystawka - wersja grzanki pokropionej oliwą i natartej czosnkiem, a dodatkami do niej mogą być pomidory, bazylia, sery: ricotta, mozzarella czy parmezan oraz papryka.
_

SKŁADNIKI:

3 szklanki świeżych pokrojonych w drobną kostkę pomidorów
kilka ząbków czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy extra virgin
pęczek świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
sól
świeżo zmielony pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub zmiażdżyć w prasce. W małej misce dobrze wymieszać pomidory z czosnkiem, oliwą, octem balsamicznym, bazylią, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.

Nagrzać piekarnik do 190°C. Pokroić bagietkę skośnie na 12 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 3-5 minut, aż uzyskają lekko złotawy kolor. Zmniejszyć temperaturę do 150°C.

Pomidory z dodatkami porozkłać równo na wszystkich grzankach. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać około 5-7 minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Podawać gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2013, 02:19:39 wysłana przez marylaossowska »

Offline Uczen_Sokratesa

  • Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1228
Odp: Bruschetta z pomidorami
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2013, 02:11:06 »
Takie leciutkie i fantazyjne co nieco :)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Odp: Bruschetta z pomidorami
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2013, 02:43:16 »
No właśnie, idealne "co nieco".  :) Uwielbiam włoską kuchnię, bo jest w niej mnóstwo warzyw i ziół. Z prostych, ale świeżych i dobrej jakości produktów można wyczarować poezję kulinarną. A na dodatek o pięknym wyglądzie.
_Pomysł na bruschettę - typowe włoskie antipasto - czyli małe danie jedzone przed pastą, pochodzi z XV wieku! Najczęściej tosty zrobione z kromek pszennego chleba lub bułki smaruje się oliwą i pociera przeciętym ząbkiem czosnku. Ja niekiedy do pomidorów dodaję także bardzo drobno posiekaną szalotkę, zieloną cebulkę lub szczypiorek. Świetna jest także peperonata con bruschetta z pomidorami i papryką. W tej wersji pomidory i paprykę wraz z przyprawami najpierw smaży się na patelni, a dopiero potem nakłada na przypieczone w piekarniku kromki. 

_
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2013, 03:05:03 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.