* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Whitney Houston - "I Will Always Love You" (z filmu 'Bodyguard' 1992)  (Przeczytany 2162 razy)

Offline Aniks

• UĹźytkownik
Tę piosenkę napisała i zaśpiewała po raz pierwszy w 1973 roku Dolly Parton, jednak od czasu filmu "Bodyguard" kojarzy się ona przede wszystkim z Whitney Houston. Myślę, że jest najpiękniejszym utworem z jej repertuaru. Zapraszam :)

Whitney Houston - I Will Always Love You
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2013, 16:29:01 wysłana przez Aniks »

Offline Uczen_Sokratesa

• UĹźytkownik
Odp: Whitney Houston - "I Will Always Love You" (z filmu 'Bodyguard' 1992)
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2013, 19:04:32 »
Film  "Bodyguard" zrobił na mnie spore wrażenie.  Pamiętam postać graną przez Whitney Houston...    Czytałem potem o jej tragicznym życiu  i przejmowałem się jakbym znał ją osobiście.
Jak niesamowicie ważna jest wewnętrzna równowaga i dobre otoczenie.
Może gdyby nie fatalny mąż Whitney nadal by śpiewała i zdobywała nagrody?
Jej ostatnią w życiu nagraną piosenką była "Jesus loves me".

Whitney Houston ~ Jesus Love Me ~ The Bodyguard [06]

Jesus loves me—this I know,
For the Bible tells me so;
Little ones to Him belong—
They are weak, but He is strong.

Yes, Jesus loves me!
Yes, Jesus loves me!
Yes, Jesus loves me!
The Bible tells me so.

Jesus loves me—He who died
Heaven’s gate to open wide;
He will wash away my sin,
Let His little child come in.

Jesus loves me—loves me still,
Though I’m very weak and ill;
From His shining throne on high
Comes to watch me where I lie.

Jesus loves me—He will stay
Close beside me all the way,
Then His little child will take
Up to Heaven for His dear sake.

Polska wersja tej piosenki w wolnym tłumaczeniu.

Jezus kocha mnie to wiem

Jezus kocha mnie, to wiem
...
Jezus kocha mnie, to wiem
słowom
Biblii
wierzyć chcę
...
Małe dzieci Jego są
w ich słabości mocny On
Ref.
Tak bardzo kocha
Mnie, drogi Jezus
Tak bardzo kocha,
Więc szczerze ufam Mu

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2013, 19:11:35 wysłana przez Uczeń Sokratesa »

Offline Puella Clara

• Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2013, 19:45:18 »
Przepiękna piosenka, Aniks... Dziękuję, że ją zamieściłaś :)

Sokratesie, jestem pod wrażeniem. Nie wiedziałam, że Whitney Houston przed śmiercią tak dobrze jeszcze śpiewała. I to akurat taki utwór jako ostatni nagrała... Mogła jeszcze wyjść na prostą! Żal człowieka, żal artystki...

Myślę, że w filmie "Bodyguard" postać grana przez Whitney jest podobna do niej samej... Wielka gwiazda, a zagubiona w życiu, potrzebująca wsparcia, czułości, opieki, szczerej miłości. Niektórzy myślą, że ludziom ze świecznika jest zawsze dobrze. Nieprawda, oni też maja problemy, czasem mocniejsze niż zwykli zjadacze chleba.

O tęsknotach bohaterki opowiada jeszcze jedna piosenka z filmu - "I Have Nothing":

Whitney Houston - I Have Nothing
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2013, 20:06:53 wysłana przez Puella Clara »

Offline Puella Clara

• Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2013, 20:06:06 »
Ciekawa jest historia powstania piosenki "I Will Always Love You", jak wspomniała Aniks, w 1973 roku.
Dolly Parton napisała I Will Always Love You dla Portera Wagonera, muzyka country. Parton prowadziła wspólnie z nim program telewizyjny, a kiedy podjęła decyzję o odejściu z programem i z samym Wagonerem, swoje pożegnanie wyraziła tą właśnie piosenką. Piosenka mówi o świadomym rozstaniu z mężczyzną i niemożności osiągnięcia spełnienia w związku. Parton podkreśliła to znaczenie w ostatnim wersie piosenki, wyznając, że nie jest ona tym czego temu mężczyźnie potrzeba. Piosenkarz jednak pozwał Parton do sądu, zarzucając jej złamanie umowy i odejście z programu
Wikipedia

W 1983 roku Dolly Parton powtórnie nagrała i zaśpiewała ten utwór w filmie, w którym grała z Burtem Reynoldsem. Tytułu nie podam, bo cenzura by mogła się włączyć, ale scena jest wzruszająca :)

Dolly Parton - I will always love you

Offline admin

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2013, 20:23:23 »
Tylko obyczajowa :D

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2013, 15:11:48 »
Dziękuję Wam, Puello i Sokratesie, za refleksyjne komentarze związane ze śliczną piosenką Whitney Houston I Will Always Love You oraz umieszczenie innych jej piosenek.
Film "Bodyguard" również mnie wzruszył i wycisnął sporo łez.
Zawsze byłam wielbicielką przepięknego głosu Whitney i współczułam, że miała złamane życie przez męża, "damskiego boksera", który wciągnął ją w alkoholizm i narkotyki.

Sokratesie, dzięki za ostatnią jej piosenkę o miłości Jezusa i ufności wobec Niego, piękną i wzruszającą. Odniosłam wrażenie, jakby przeczuwała, że wkrótce odejdzie z tego świata. Nie znałam tego utworu.

Puello, Tobie dziękuję za zamieszczenie jeszcze jednej pięknej piosenki z filmu "Bodyguard".
Dolly Parton, która napisała I Will Always Love You, śpiewała ją w swoim stylu - country. Nie wiedziałam jednak o zerwaniu jej kontraktu z Porterem Wagonerem. Może coś do niego czuła?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2013, 15:46:19 wysłana przez Aniks »

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 29, 2013, 15:18:42 »
Może to nieco smutne, ale chcę zamieścić wykonanie I Will Always Love You przez Whitney Houston z festiwalu w Sopocie z roku 1999. Widać, że była w kiepskiej kondycji i niespecjalnie zaangażowana. Następnego dnia po występie w polskich mediach zawrzało, a Wojciech Mann powiedział, że miał ochotę rzucić doniczką z kwiatkiem w telewizor, gdy śpiewała...

Whitney Houston : I Will Always Love You Poland 99