* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Polędwiczki wieprzowe po chińsku z warzywami  (Przeczytany 1709 razy)

trzynastka

  • Gość
Polędwiczki wieprzowe po chińsku z warzywami
« dnia: Październik 01, 2013, 22:11:04 »
_Wieprzowinę po chińsku przygotowuje się błyskawicznie i z łatwo dostępnych składników. Danie jest dość pikantne, jeśli jednak nie przepadamy za ostrymi w smaku potrawami, można zmiejszyć ilość chili. Do smażenia należy użyć woka lub głębokiej patelni z nieprzywierającym dnem. Krótko obsmażone, cieniutkie paseczki wołowiny z miękkimi, ale wciąż chrupiącymi warzywami, a wszystko w ciemnym, błyszczącym sosie. Charakterystyczny wygląd i smak sosu to zasługa mąki ziemniaczanej, która jest jednym z jego składników

_

SKŁADNIKI:

150 g polędwiczki wieprzowej
mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 czerwonej papryki
1 cebula szalotka
1/2 marchewki
5 cm kawałek białej części pora
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 cm kawałek imbiru
2 łyżki oleju kokosowego, słonecznikowego lub innego roślinnego

Sos:
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki wody
5 łyżek jasnego sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru

Dodatki:
100 g ryżu długoziarnistego
1 łyżka posiekanego szczypiorku

SPOSÓB WYKONANIA:

Ugotować ryż w 200 ml osolonej wody.

Polędwiczkę przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w poprzek włókien na cieniutkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem, oraz obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Paprykę i cebulę pokroić na 2 x 2 cm kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Usunać pestki z papryczki chili. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na cieniutkie plasterki, a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć na umiarkowanie mocnym ogniu przez około 3-4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć pokrojone w plasterki polędwiczki, zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty, co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażały.

Włożyć z powrotem obsmażone warzywa i wszystko wymieszać, a następnie wlać sos. Najlepiej jest podzielić sos na 3 części i dodawać partiami, za każdym razem czekając kilka sekund przed dolaniem kolejnej partii. Smażyć jeszcze przez około 2 minuty, aż do zgęstnienia sosu.

Wyłożyć danie na talerze, posypać szczypiorkiem i podawać z ugotowanym ryżem.

Uwagi:

Zamiast polędwiczek można wykorzystać inny kawałek wieprzowiny. Ocet ryżowy można zastąpić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. W miejsce brązowego cukru można użyć biały cukier.

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.