* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Tadeusz Wywrocki - "Jak nie kochać jesieni..."  (Przeczytany 5965 razy)

Offline Puella Clara

• Moderator
Tadeusz Wywrocki - "Jak nie kochać jesieni..."
« dnia: Październik 02, 2013, 19:49:35 »
Nastała jesień, brr... lato mogłoby dłużej u nas gościć! Wiele jest pięknych wierszy o tej porze roku, jednak są na ogół smutne, a przecież - jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Pokochajmy więc jesień, bo co nam pozostało? Wszak potrafi być cudna, ale i nieuchronna :)
Mówi o tym w swoim wierszu Tadeusz Wywrocki - poeta, muzyk, kompozytor, aranżer muzyczny.

____JAK NIE KOCHAĆ JESIENI...

Jak nie kochać jesieni, jej babiego lata,
Liści niesionych wiatrem, w rytm deszczu tańczących.
Ptaków, co przed podróżą na drzewach usiadły,
Czekając na swych braci, za morze lecących.

Jak nie kochać jesieni, jej barw purpurowych,
Szarych, żółtych, czerwonych, srebrnych, szczerozłotych.
Gdy białą mgłą otuli zachodzący księżyc,
Kojąc w twym słabym sercu, codzienne zgryzoty.

Jak nie kochać jesieni, smutnej, zatroskanej,
Pełnej tęsknoty za tym, co już nie powróci.
Chryzantemy pobieli, dla tych, których nie ma.
Szronem łąki maluje, ukoi, zasmuci.

Jak nie kochać jesieni, siostry listopada,
Tego, co królowanie blaskiem świec rozpocznie.
I w swoim majestacie uczy nas pokory.
Bez słowa na cmentarze wzywa nas corocznie.
____

Offline Puella Clara

• Moderator
Odp: Tadeusz Wywrocki - "Jak nie kochać jesieni..."
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 02, 2013, 20:05:07 »
Przyjemnie jest posłuchać tego wiersza patrząc na piękne obrazy jesieni, mając melodię "The Enchanted Garden" w tle :)

JAK NIE KOCHAC JESIENI TADEUSZ WYWROCKI WIERSZ

Offline Uczen_Sokratesa

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2013, 23:49:23 »
Słuchałem ostatnio opowiadań misjonarza z Ekwadoru o smutku spowodowanym wiecznym latem. :) Tam praktycznie nie ma zmian pór roku poza nieznacznym wzrostem opadów w "zimie". To jest nudne. My żyjemy w bardziej urozmaiconym środowisku:) Jesień, szczególnie zimna, jest smutna:) Jest na to rada:) Umieć żyć "wewnętrznie" i społecznie:)   Aha:) jeszcze jedna :) Zarabiać tyle by sobie polecieć gdzieś gdzie jest Słońce. Może na Maltę? Dziś miałem relację z tego kraju:)

Offline Puella Clara

• Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2013, 01:29:53 »
Ciekawe, co piszesz o tęsknocie misjonarza za zmiennością pór roku. Ja z kolei rozmawiałam z kilkoma osobami i jakoś wszyscy chcielibyśmy właśnie w takim miejscu mieszkać, gdzie nie ma ani zimy, ani upałów w lecie :D
Chociaż pewnie i mi by się na dłuższą metę znudziło... Malta, ha! Mi się marzą w Polsce skandynawskie lata i śródziemnomorskie zimy :)

Ten wiersz, który wybrałam, wydał mi się taki naturalny. Nie ma w nim ani wielkiej radości, ani głębokiego smutku. Po prostu jest pokora wobec natury i jakaś łagodna świetlistość...

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.