* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Klasyczny meat loaf czyli klops po amerykańsku  (Przeczytany 3580 razy)

trzynastka

  • Gość
Klasyczny meat loaf czyli klops po amerykańsku
« dnia: Październik 10, 2013, 06:11:36 »
_Meat loaf dzierży honorowe miejsce w panteonie amerykańskich potraw - razem z hamburgerem, hot dogiem i apple pie czyli jabłecznikiem. Najbardziej popularny był podczas II Wojny Światowej, gdy mielona wołowina była najłatwiej dostępnym i najtańszym mięsem. Meat loaf z sosem pomidorowym był najbardziej ulubioną potrawą prezydenta Trumana. W latach 50. nadziewano go ugotowanymi na twardo jajkami i wieńczono puree z ziemniaków, tworząc amerykańską wersję shepherd's pie - brytyjskiej zapiekanki pasterskiej.
_

SKŁADNIKI:

1 mała sucha kajzerka
2 łyżki mleka
1/2 szklanki keczupu
150 g mielonej chudej wołowiny
250 g mielonej cielęciny
200 g mielonej wieprzowiny
1 średnia cebula
4 gałązki zielonej pietruszki
1 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka suszonej bazylii
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
2 jajka
olej do posmarowania blachy

SPOSÓB WYKONANIA:

Posiekać drobno cebulę i zieloną pietruszkę. Bułkę posiekać w robocie kuchennym na drobne kawałki, umieścić w dużej misce, zmieszać dokładnie z mlekiem i odstawić na 5 minut do namoknięcia. Dodać 2 łyżki keczupu i pozostałe składniki: mięso, cebulę, zielona pietruszkę, musztardę, przyprawy i uprzednio roztrzepane widelcem jajka. Uformować klops, wyłożyć na posmarowaną olejem formę i posmarować na wierzchu pozostałym keczupem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175° C przez 1 godzinę, do momentu, gdy klops osiągnie wewnętrzną temperaturę 72° C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, a następnie pokroić na 12 plastrów.


 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.