* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Pieczony indyk z nadzieniem  (Przeczytany 5930 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Pieczony indyk z nadzieniem
« dnia: Październik 14, 2013, 04:03:25 »
_Kanadyjczycy i Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia czy Świąt Bożego Narodzenia bez pieczonego indyka. Podawany jest on obowiązkowo ze stuffing czyli nadzieniem, ziemniakami purĂŠe, żurawiną i sosem. Każda gospodyni ma swój ulubiony stuffing i sposób przygotowywania sosu. Mój ulubiony i wielokrotnie wypróbowany przepis pochodzi ze strony www.simplyrecipes.com - nadzienie nie jest pieczone wraz z indykiem, lecz gotowane osobno. Indyk natomiast jest pieczony piersią do dołu, co powoduje, że jest on wyjątkowo aromatyczny i soczysty.
_

SKŁADNIKI:
1 indyk, ok. 5,5 kg
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek lub stopione masło
1/2 cebuli
seler naciowy
2 marchewki
pęczek pietruszki
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek rozmarynu

SPOSÓB WYKONANIA:

Przed rozpoczęciem pieczenia indyka należy doprowadzić do temperatury pokojowej, umieszczając go w brytfannie, by wypływające soki nie ubrudziły kuchennego blatu. Mrożonego indyka musimy natomiast uprzednio rozmrozić w lodówce, przeznaczając 5 godzin na rozmrożenie każdego 1/2 kg, czyli np. 5 kg indyka rozmrażamy ponad 2 doby.

Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Zieloną pietruszkę umyć i osuszyć papierową ściereczką. Marchewkę obrać i pokroić w duże kawałki. Seler naciowy umyć, osuszyć i pokroić w kawałki.

_Dokładnie umyć indyka pod bieżącą wodą i osuszyć papierową ściereczką. Środek indyka natrzeć dokładnie sokiem z cytryny i  solą, a następnie wypełnić go ćwiartkami cebuli, zieloną pietruszką, marchewką i selerem naciowym. Otwór zamknąć folią aluminiową i lekko spiąć wykałaczkami, by warzywa nie wypadły w trakcie pieczenia. Nogi i skrzydełka indyka ciasno związać sznurkiem kuchennym. Tutaj jest film pokazujący technikę wiązania indyka (po ang.):
https://www.youtube.com/watch?v=5hn5Fes01nc

Indyka na zewnątrz natrzeć solą i oliwą z oliwek lub stopionym masłem. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Położyć na dużą brytfannę PIERSIĄ DO DOŁU. Obłożyć gałązkami tymianku i rozmarynu.

_

Włożyć brytfannę z indykiem do piekarnika nagrzanego do 205° C i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 ° C i piec kolejne 2 godziny, a następnie ponownie zmniejszyć temperaturę do 105° C i piec następne 1,5 godziny. Czas pieczenia indyka zależy od jego wielkości - generalnie należy piec indyka przeznaczając 15 minut na każde 1/2 kg.

Pod koniec pieczenia należy sprawdzić, czy indyk jest już całkowicie upieczony. Najlepiej jest to sprawdzić termometrem kuchennym - temperatura piersi powinna wynosić 71°, a ciemnego mięsa, czyli nóg 80° C.  Jeśli nie mamy termometru kuchennego, inną metodą jest sprawdzenie, czy soki wypływające z nakłutych piersi są już klarowne, a nie różowe.

Gdy pieczemy indyka piersiami do dołu, efektem jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięso, natomiast piersi nie są aż tak pięknie zabrązowione, jak w przypadku, gdy pieczemy indyka tradycyjną metodą. Możemy więc na koniec podpiec skórkę piersi, odwracając indyka pod koniec pieczenia i wkładając go do piekarnika nagrzanego do 260° C na 4-5 minuty. Nie należy jednak piec indyka dłużej, gdyż spowoduje to, że mięso będzie zbyt suche.

Upieczonego indyka należy wyjąć z piekarnika i zostawić na 15-20 minut. Odwrócić piersią do góry, pokroić i wyłożyć na półmisek. Tutaj jest film pokazujący technikę krojenia upieczonego indyka (po ang.):
How to Carve a Turkey on Vimeo
Jakiego dużego indyka kupić?

2,5 - 3,5 kg indyk wystarczy dla 6-8 osób
3,5 - 5 kg indyk wystarczy dla 8-10 osób
5 - 6,5 kg indyk wystarczy dla 10-12 osób
7 - 8 kg indyk wystarczy dla 14-16 osób
9 -11 kg indyk wystarczy dla 20-22 osób
Aby obliczyć, jak dużego indyka należy kupić, najlepiej pomnożyć liczbę zaproszonych osób przez 400 g.

Stuffing czyli nadzienie gotowane osobno

SKŁADNIKI:

1 sucha bułka paryska
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
6 łyżek masła
1 drobno posiekane kwaśne jabłko
3/4 szklanki rodzynek lub suszonych żurawin
5-10 posiekanych zielonych oliwek
1 - 1,5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
1/4 szklanki posiekanej świeżej zielonej pietruszki
ew. 1/4 szklanki posiekanej świeżej szałwii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Uprażyć orzechy włoskie na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni rozpuścić 3 łyżki masła i usmażyć pokrojoną w kawałki suchą bułkę. Jeśli bułka jest zbyt świeża, należy pokroić ją w kawałki i wysuszyć w piekarniku - inaczej bowiem nadzienie będzie zbyt miękkie.

Na pozostałych 3 łyżkach masła usmażyć posiekaną cebulę i seler przez 5-10 minut. Dodać bułkę i orzechy oraz posiekane drobno jabłko, rodzynki, oliwki, pietruszkę oraz szałwię. Dodać szklankę bulionu i doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i dusić około 1 godzinę, do momentu, gdy jabłka całkowicie się ugotują, dodając ewentualnie wrzącej wody i uważając, by nadzienie się nie przypaliło.

Przepis na pyszną żurawinę do indyka można znaleźć tutaj: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,2787.0.html
Natomiast przepis na sos do indyka jest tutaj: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,2788.0.html0
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2014, 06:54:25 wysłana przez marylaossowska »

Offline Uczen_Sokratesa

  • UĹźytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1217
Odp: Pieczony indyk z nadzieniem
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2013, 04:39:01 »
Jejku ... Jak czytałem poczułem absolutną konieczność skosztowania takiego właśnie indyka  :))
Musi być p-yyycha:)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Odp: Pieczony indyk z nadzieniem
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2013, 08:06:57 »
Robiłam indyka tym sposobem wielokrotnie....przyznam, że być może jego wygląd nie jest aż tak widowiskowy, jak na obrazkach Mr. Indyk Universe ;), lecz smak jest z całą pewnością mistrzostwem świata - wszystkie soki spływają w indycze piersi, które z natury suche, gdy przygotowywane klasycznym sposobem - są niezwykle soczyste i aromatyczne.

Oczywiście nadzienie indyka w wersji polskiej może być też zupełnie inne. Mogą nim być po prostu winne jabłka np. szara reneta albo 250 g serka toska wymieszanego z garścią szpinaku, natki pietruszki, kolendry i 2 łyżeczkami czerwonego pieprzu lub 250 g zmielonej piersi indyka wymieszanej z jajkiem, garścią świeżych ziół i posiekanym czosnkiem.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2013, 09:24:32 wysłana przez marylaossowska »

Offline Puella Clara

  • Moderatorzy
  • *****
  • Wiadomości: 1353
Odp: Pieczony indyk z nadzieniem
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2013, 17:31:12 »
Mi też ślinka leci na widok pieczonego indyka, a że wyobraźnię mam intensywną, to i wspaniały aromat czuję!

Miłego świętowania, Marylko :)

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.