* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Żurawina do mięsa  (Przeczytany 1702 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Żurawina do mięsa
« dnia: Październik 16, 2013, 08:40:39 »
_Jesień bez żurawiny? Niemożliwe. Żurawina, to przebój jesienno-zimowy, a na kontynencie amerykańskim obowiązkowy dodatek do indyka podawanego podczas Święta Dziękczynienia oraz Świąt Bożego Narodzenia. Można ją robić samą lub jako konfiturę razem z gruszkami i jabłkami.

_

SKŁADNIKI:

1 szklanka cukru
1 szklanka wody
350 g  żurawin, mrożonych lub świeżych
opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki,  świeże lub mrożone borówki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir

SPOSÓB WYKONANIA:

Żurawiny przebrać, umyć, osączyć i przelać wrzątkiem.  Ugotować syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu wsypać osączone żurawiny, zmniejszyć ogień i smażyć około 15-20 minut na wolnym ogniu, aż żurawiny popękają i staną się szkliste. Żurawina  gęstnieje po ostygnięciu.

Do  żurawiny można dodać łyżkę drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, albo garść świeżych lub mrożonych borówek, czy przyprawy takie jak 2-3 goździki, szczyptę cynamonu, imbiru lub startej gałki muszkatołowej. Warto eksperymentować z różnymi smakami, aż zajdziemy ten, który najbardziej nam odpowiada.

Uwagi:

Żurawinę można dość długo przechowywać w lodówce, w dokładnie umytych i wyprażonych w piekarniku słoiczkach.  Słoiczki można wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, podczas gdy żurawiny się gotują, a nakrętki wygotować we wrzątku. Do gorących słoików włożyć usmażone żurawiny, zakręcić wieczka i odwrócić.  Gdy wystygną, wstawić do lodówki.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 03:43:24 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.