* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sos do pieczonego indyka  (Przeczytany 10220 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Sos do pieczonego indyka
« dnia: Październik 16, 2013, 09:17:47 »
_Sos zrobiony jest z soków, które wypłynęły podczas pieczenia indyka. Na każdą szklankę sosu używamy początkowo jedynie 1 łyżkę płynu spod indyka. Przepis jest na 2 szklanki sosu, więc łatwo jest pomnożyć ilość używanych składników, by uzyskać więcej gotowego sosu.
_

SKŁADNIKI:

soki powstałe podczas pieczenia indyka
1-2 łyżki mąki
bulion, mleko lub śmietana kremówka 18%
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie: tymianek lub drobno posiekany rozmaryn

SPOSÓB WYKONANIA:

Wyjąć bryftannę z indykiem z piekarnika. Przelać 2 łyżki płynu powstałego w czasie pieczenia indyka do rondelka lub na patelnię. Rozmieszać dokładnie z 1-2 łyżkami mąki, uważając, by nie powstały grudki. Najlepiej jest użyć w tym celu trzepaczki do sosów. Podgrzać na średnim ogniu, aż do lekkiego zbrązowienia, ciągle mieszając.

Powoli dolać resztę soków spod indyka, usuwając uprzednio łyżką nadmiar tłuszczu. Dodać do sosu niego bulionu, mleka lub śmietany kremówki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie drobno posiekanymi ziołami. Zagotować, ciągle mieszając. 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 03:44:17 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.