* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Apple pie czyli amerykański jabłecznik  (Przeczytany 1767 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Apple pie czyli amerykański jabłecznik
« dnia: Październik 16, 2013, 10:50:59 »
_Apple pie jest kultowym deserem kontynentu amerykańskiego. Bez apple pie nie mogą obejść się duże rodzinne uroczystości, Święto Dziękczynienia czy spotkania w gronie przyjaciół. Ciasto podawane jest często z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub w akompaniamencie ostrego sera typu cheddar.  Najczęściej nadzienie z jabłek pieczone jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta, a niekiedy jabłka przykryte są jego ozdobnie uformowanymi paskami: http://www.rzeczysedno.pl/users/maryla/images/apple_pie3.jpg. Apple pie ma często dekoracyjnie wyprofilowane brzegi i jest ozdobiony z wierzchu różnymi kształtami wyciętymi z ciasta. Przepis pochodzi z magazynu Bon AppĂŠtit
_

SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki mąki migdałowej*
225 g masła
1 łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka brązowego cukru
3 – 6 łyżeczek lodowatej wody

Nadzienie:
135 g cukru
3 łyżki mąki
Âź łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
1 – 1,5 kg kwaskowatych jabłek
1 ½ łyżeczki brandy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

Do smarowania ciasta:
1 duże żółtko
1 łyżka śmietany kremówki 18%

SPOSÓB WYKONANIA:

Ochłodzone masło pokroić na kawałki ok. 1 cm. W robocie kuchennym zmieszać mąkę, mąkę migdałową, sól i brązowy cukier. Dodać masło i całość posiekać na malutkie grudki wielkości groszku. Można także wyłożyć masło na deskę do krojenia i posiekać z razem mąką, solą i cukrem nożem lub specjalnym siekaczem do kruchego ciasta http://www.rzeczysedno.pl/users/maryla/images/siekacz_do_ciasta_kruchego.jpg

Dodając po 1 łyżce lodowatej wody zagnieść ciasto, jedynie do momentu, gdy wszystkie składniki będą połączone. Okruchy masła wciąż powinny być widoczne w cieście. Ilość potrzebnej do zagniecenia ciasta wody zależy od wilgotności używanej mąki.

Wyłożyć ciasto na blat i podzielić na 2 części. Szybko i bez zbytniego ugniatania uformować 2 krążki. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Zmieszać cukier, mąkę, zmielone ziele angielskie, zmieloną gałkę muszkatołową i cynamon w dużej misce. Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cieniutkie plasterki jabłka. Na koniec wlać brandy i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blat posypany mąką. Po 5-10 minutach rozwałkować na krążki o średnicy 30 cm, podważając ciasto szerokim nożem, by nie przykleiło się do blatu i ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Delikatnie złożyć jeden krążek ciasta na pół i przenieść na okrągłą formę do pieczenia, kładąc ciasto dokładnie w jej połowie, a następnie rozłożyć ciasto i docisnąć je do dna formy.

Wyłożyć na ciasto całe nadzienie z jabłek, formując w środku małą górkę.

Rozwałkować drugi krążek ciasta, postępując jak uprzednio. Delikatnie umieścić na jabłkach. Brzegi obu krążków mocno zacisnąć. Zwisające kawałki ciasta wyrównać nożyczkami kuchennymi, zostawiając ok. 2 cm brzeg. Podwinąć zwisający brzeg pod spód tak, żeby ciasto nie wystawało ponad brzegi formy. Zrobić ozdobne falbanki na brzegu ciasta, używając kciuka i palca wskazującego lub delikatnie wyżłobić rowki widelcem.

Rozmieszać żółtko ze śmietanką w małej miseczce i przy użyciu pędzelka posmarować górę ciasta. Zrobić w cieście kilka otworów, by mogła ulatywać para podczas pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 190° C, a następnie zredukować temperaturę do 175° C.  Jeśli brzegi ciasta przypiekają się zbyt szybko, należy osłonić je folią aluminiową. Piec do momentu, gdy ciasto osiągnie złoty kolor i sok wypływający z jabłek zacznie wrzeć, przez około dodatkowe 30 - 45 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju jabłek jakie użyjemy.

Po upieczeniu przenieść na kratkę i odstawić do wystudzenia na ok. 1 godzinę. Apple pie podawać gorący lub w temperaturze pokojowej.

Uwagi:
_Masło na ciasto musi być bardzo ochłodzone i pokrojone na małe kawałki. Ciasta na apple pie nie wolno zagniatać zbyt długo, gdy straci ono swoją kruchość. 

_

 *Mąkę migdałową można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie.  W tym celu należyy zmiksować płatki migdałowe lub zblanszowane migdały pozbawione skórek. Pamiętajmy, by mąkę migdałową przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Spowolni to proces jełczenia cennych tłuszczów nienasyconych, które są w migdałach. Dobrze przyrządzona mąka migdałowa zawiera około 22% białka. Jest dość kaloryczna, 100g to mniej więcej 560 kcal, ale rekompensuje to bogactwem błonnika, witaminy E i wapnia. Jej indeks glikemiczny wynosi tylko 1, gdy mąki pszennej to aż 70!  Zmielone migdały są wolniej trawione i pomagają utrzymać stabilniejszy poziom cukru we krwi, dzięki czemu dłużej odczuwa się sytość i zjada mniejsze porcje.   
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2013, 11:38:23 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.