* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Jabłecznik  (Przeczytany 1705 razy)

trzynastka

  • Gość
Jabłecznik
« dnia: Październik 22, 2013, 08:46:48 »

Ciasto kruche: jabłecznik
___
SKŁADNIKI:
Nadzienie:
5-6 jabłek
goździki
cynamon
1/2 cytryny
2-3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
150 g masłą
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mleka
1 jajko
Sposób wykonania kruchego ciasta jest tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=tt9vUXeNTl0

odrobina mąki do podsypania
1 żółko
odrobina mleka
_

SPOSÓB WYKONANIA:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i posiekać w kostkę. Można je też utrzeć na grubej tarce.

Goździki utłuc w moździerzu na proszek. Dosypać do nich cynamon i zmieszać razem.

Do jabłek wycisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 1/2 godziny, by jabłka puściły sok.

Połowę ciasta cienko rozwałkować, podsypując mąką, tak by była większa od okrągłej formy, którą używamy. Wyłożyć ciasto na formę i delikatnie docisnąć spód. Najlepszą metodą przeniesienia ciasta jest nawinięcie ciasta na wałek, a następnie odwinięcie go na formę.
 
Rozwałkować drugą część ciasta, tak żeby także była większa od okrągłej formy.

Jabłka odcedzić, a odcedzony sok dobrze roztrzepać ze skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Sok doprowadzić w rondelku do wrzenia, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji kisielu. Dodać do jabłek i dokładnie wymieszać.

Nadzienie wyłożyć na formę z ciastem. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Na wierzch nałożyć drugą część ciasta i dokładnie docisnąć brzegi. Nożyczkami lub nożem przyciąć ciasto wystające poza formę.

Widelcem nakłuć wierzch ciasta, tak by para wydobywająca się podczas pieczenia mogła uchodzić. Odcięte naddatki ciasta można wykorzystać np. na tartę lub wykonać z niego ozdóbki na jabłecznik.

Piec w 180° C przez 45-50 minut.

Uwagi: Zamiast brązowego cukru można dodać zwykły, rafinowany cukier. W miejsce skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej można użyć bułki tartej.

Offline łukasz_marek

  • UĹźytkownik
  • ****
  • Wiadomości: 128
Odp: Jabłecznik
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2013, 12:10:07 »
świetnie, że natrafiłem na ten przepis......lubię jabłecznik :)

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.