* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Paluchy wiedźmy, czyli ciastka na Halloween  (Przeczytany 1624 razy)

trzynastka

  • Gość
Paluchy wiedźmy, czyli ciastka na Halloween
« dnia: Październik 30, 2013, 22:42:51 »
_Idealne na Halloweenową imprezę. Dzieci uwielbiają widok tych strrrrasznych ciasteczek, a dorośli doceniają ich smak.

SKŁADNIKI:

225 g miękkiego masła
125 g (1 szklanka) cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
380 g (3 szklanki) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
60 (ok. 100 g) blanszowanych migdałów
1 tubka czerwonego lukru dekoracyjnego


_

SPOSÓB WYKONANIA:

Połączyć w misce masło, cukier, jajko oraz ekstrakty waniliowy i migdałowy. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

_Wyjąć ciasto z lodówki i przekroić na 4 części. 3/4 ciasta ponownie włożyć do lodówki. Z pozostałej 1/4 odkroić czubatą łyżkę ciasta, wyłożyć na papier woskowy i uformować wałeczek w kształcie palca. Lekko przycisnąć w dwóch miejscach - aby powstały wystające kostki. Na jednym końcu wcisnąć migdał, aby powstał paznokieć. Ciasto lekko nakroić nożem w miejscach wystających kostek, aby powstały bruzdy. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Ułożyć ciastka na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia.

_

Upiec na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 160ºC, około 15-20 minut.

Po upieczeniu ostrożnie usunąć migdały z końca każdego ciastka. W powstałe zagłębienie wcisnąć lukier lub podgrzany uprzednio w rondelku dżem. Ponownie wcisnąć migdały tak, aby czerwony lukier lub dżem wyciekał spod "paznokci".

Uwagi:
Czerwony lukier dekoracyjny można kupić w Carrefourze czy Realu, w dziale z przyprawami do ciast. Zamiast lukru dekoracyjnego można użyć dżemu malinowego bez pestek. Jeśli używamy dżem malinowy bez pestek, należy go przed użyciem rozgrzać w rondelku.

Niektóre wersje przepisu podają, że można także obciąć końce ciasteczek po upieczeniu i zanurzyć je w w gorącym dżemie. Nie wolno jednak później poruszać takich ciasteczek na talerzu, bo dżem bardzo zaplami wszystkie pozostałe ciastka.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2013, 01:54:17 wysłana przez Szczęśliwa trzynastka »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.