* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Ravioli dolci, czyli włoskie słodkie ciasteczka  (Przeczytany 1601 razy)

trzynastka

  • Gość
Ravioli dolci, czyli włoskie słodkie ciasteczka
« dnia: Listopad 01, 2013, 02:29:05 »
_Słodkie ravioli, zwane przez Włochów ravioli dolci to kruche karnawałowe ciasteczka, nadziewane dżemem i posypane cukrem pudrem. Wielbiciele czekolady mogą jako nadzienia użyć Nutelli, zamiast dżemu.

_

SKŁADNIKI:

225 g masła o temperaturze pokojowej
135 g (2/3 szklanki) cukru
1 ubite jajko
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
300 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/8 łyżeczki soli
160 g dżemu wiśniowego
65 g (1/2 szklanki) cukru pudru

SPOSÓB WYKONANIA:

W średniej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko, a następnie wmieszać aromaty waniliowy i migdałowy oraz skórkę z cytryny. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i solą, dodać do mieszanki z masłem i mieszać, by powstało gładkie ciasto. Podzielić ciasto na pół. Każdą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, by powstały kwadraty o boku 30 cm. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Wyjąć z lodówki jeden kawałek ciasta, zdjąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia i pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Na tę pierwszą część kwadratów z ciasta nakładać po ok. 1/4 łyżeczki dżemu wiśniowego (na środek kwadratów). Odstawić. Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta, zdjąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia i również pokroić w kwadraty o boku 4 cm. W tych kwadratach widelcem ponakłuwać dziurki, dla wentylacji. Każdy ponakłuwany kwadrat położyć na jednym z napełnionych kwadratów i delikatnie skleić krawędzie, naciskając ząbkami widelca. Położyć ciastka na posmarowanych masłem blachach do pieczenia, w odległości 5 cm od siebie.

W piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez 9 do 11 minut, lub do momenty gdy brzegi będą lekko rumiane. Pozostawić ciastka na blachach na 5 minut by lekko ostygły, a następnie przełożyć na metalowe podstawki by ostygły całkowicie. Posypać cukrem pudrem, gdy są jeszcze ciepłe.
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2013, 21:30:39 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.