* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Kluski śląskie  (Przeczytany 1540 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Kluski śląskie
« dnia: Listopad 04, 2013, 08:25:36 »
_Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kluski śląskie można podawać z różnymi dodatkami, np. gulasz czy sos grzybowy lub pieczarkowy. Oczywiście są niezbędnym akompaniamentem roladek wołowych i modrej kapusty czyli tradycyjnego śląskiego obiadu.

Przepis na śląskie rolady wołowe jest tutaj: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,2967.0.html
_

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
opcjonalnie: 1 jajko

SPOSÓB WYKONANIA:

Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Odcedzić, utrzeć na purĂŠe, włożyć do miski i lekko ugnieść, do osiągnięcia równej powierzchni.

Ziemniaki podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć. Do powstałego dołka wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dokładnie wypełnić nią dołek. Dodać wyjęte ziemniaki i jajko, jeśli używamy. Wyrobić na jednolite ciasto.

Z ciasta formować małe kulki jednakowej wielkości. W każdej zrobić palcem wgłębienie. W garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek stopniowo wrzucać kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, zamieszać i jeszcze małą chwilkę pogotować. Wyjąć łyżką cedzakową.

Uwagi:

Zawartość skrobi w ziemniakach bywa różna, więc kluski śląskie zawsze robi się na wyczucie. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie powinno się kleić do ręki. Jeśli jest zbyt miękkie, należy dosypać odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde, można dodać odrobinę wody. Nie wolno dodawać od razu wody, a później dosypywać mąkę ziemniaczaną, bo wyjdą nam - jak to mówią na Śląsku - gumiklejzy ;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2013, 08:32:19 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.