* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Deser Piękna Helena, czyli gruszki z polewą czekoladową i lodami  (Przeczytany 2165 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240

_Poire belle HĂŠlène to klasyczny deser francuski wymyślony przez Augusta Escoffiera w 1865 roku. Nazwa pochodzi od popularnej wówczas operetki Jacques'a Offenbacha o tym samym tytule. "La Belle HĂŠlene" cieszyła się tak wielkim powodzeniem wśród paryżan, że restauratorzy wymyślali potrawy nawiązujące nazwą do Heleny Trojańskiej, np. befsztyki Pięknej Heleny. O większości z tych potraw nikt już dzisiaj nie pamięta, natomiast deser, który zdobył wtedy ogromną sławę, jest wciąż popularny.

Gruszki na poire belle HĂŠlène gotuje się w syropie, a następnie polewa gorącym sosem czekoladowym i podaje z lodami waniliowymi. Oryginalne poire belle HĂŠlène ozdabiane były kandyzowanymi kwiatami fiołka.
_

SKŁADNIKI

4 duże, dojrzałe gruszki
1 szklanka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/2 laski wanilii
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
50 ml brandy
4 łyżki płatków migdałowych
8 kulek lodów waniliowych

SPOSÓB WYKONANIA:

Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek - tak aby gruszka stabilnie stała. Usunąć gniazda nasienne, ale pozostawić ogonek.

Do rondla wlać litr wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię. Gotować pod przykryciem 5 minut. Gruszki ustawić pionowo w syropie i gotować, aż staną się szkliste, około 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjąć, osączyć i ostudzić.

Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni.

Do rondelka wlać 3 łyżki wody, dodać masło, wrzucić pokruszoną czekoladę, wlać brandy i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdjąć z ognia.

Postawić gruszkę w małej salaterce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami waniliowymi.

_Uwagi:
Do deseru Piękna Helena, najlepsze są gruszki dojrzałe, soczyste, ale lekko twardawe. Zbyt miękkie owoce mogłyby się rozpaść podczas gotowania w syropie.
_
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2013, 02:55:41 wysłana przez marylaossowska »

Offline Uczen_Sokratesa

  • Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1217
Odp: Piękna Helena, czyli gruszki z polewą czekoladową i lodami
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2013, 22:41:40 »
Mniaaaam:) Chcę zjeść piękną , gruszkową Helenę:)

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.