* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Ciasto pomarańczowe  (Przeczytany 1318 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2240
Ciasto pomarańczowe
« dnia: Listopad 14, 2013, 04:47:42 »
_Wilgotne i aromatyczne ciasto dla dbających o linię - w jednej porcji jest jedynie 215 kcal i 7,6 gramów tłuszczu. Wyśmienite do popołudniowej kawy. Przepis pochodzi z magazynu Metro News.
_

SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 jajka
1 1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oleju
55 g kremowego serka typu philadelphia
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżka suchego maku
1 2/3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki kwaśnej śmietany
Polewa:
30 g kremowego serka typu philadelphia
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
do dekoracji:
mak lub kandyzowana skórka pomarańczowa

SPOSÓB WYKONANIA:

Mikserem dokładnie ubić jajka, cukier, sok z pomarańczy, serek kremowy, skórkę pomarańczową i mak. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę. Do zmiksowanych składników na przemian dodawać po 1/3 mąki i 1/3 śmietany.

Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy keksowej. Piec w piekarniku podgrzanym do 175Âş C przez 45 - 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest upieczone - jeśli patyczek włożony w środek ciasta jest suchy, ciasto jest gotowe. Wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.
 
Wszystkie składniki polewy dokładnie ubić w mikserze. Posmarować górę ciasta. Posypać makiem lub startą skórką pomarańczową. Pokroić na 12 porcji.

Uwagi:
Zamiast serka philadelphia można użyć serka śmietankowego Delfiko dostępnego np. w Carrefourze, serka kremowego Turek lub serek z Piątnicy "Twoj smak".

Pomarańczę przed starciem skórki należy dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2013, 07:03:55 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.