* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Niezwykle kruche faworki  (Przeczytany 756 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Niezwykle kruche faworki
« dnia: Listopad 14, 2013, 05:30:55 »
_Lekkie jak mgiełka, delikatne i wprost rozpływające się w ustach faworki, znane także jako chrust. Najczęściej robi się je w czasie karnawału lub na ostatki - tłusty czwartek lub wtorek przed Środą Popielcową.  Świetne będą także na nadchodzące Andrzejki.
_
foto: http://bakeandtaste.blogspot.ca

SKŁADNIKI:

500 g mąki
8 żółtek
1/2 do 1 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub wódki
750 g smalcu do smażenia
do posypania:
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

SPOSÓB WYKONANIA:

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wbić żółtka. Dodać resztę składników i tyle śmietany, by ciasto po zagnieceniu miało konsystencję ciasta na makaron czyli być twarde i zwarte. Ciasto dokładnie wyrobić najpierw rękoma, następnie bić wałkiem aż do utworzenia się pęcherzyki powietrza.

Kawałki ciasta rozwałkowywać bardzo cieniutko i nożem lub radełkiem wykroić paski. Każdy pasek naciąć w środku i jeden koniec paska przewinąć przez nacięcie.

W dużym rondlu rozgrzać smalec.  Faworki kłaść po kilka na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na słomkowy kolor, uważając by się nie przypaliły. 

Wyjąć łyżką cedzakową lub dwoma widelcami, odsączając z tłuszczu. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Gdy wystygną posypać  cukrem pudrem i przenieść na ozdobny talerz.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2014, 03:17:01 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.