* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Sernik nowojorski  (Przeczytany 1156 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Sernik nowojorski
« dnia: Listopad 14, 2013, 06:34:18 »

_
Sernik nowojorski jest delikatnym ciastem z kremowego sera, otoczonym chrupiącą panierką z herbatników digestive, ze śmietankową wierzchnią warstwą i tradycyjnie podaje się go bez żadnych owocowych dodatków. Świetnie nadaje się na deser w letnie dni. Nie jest przesadnie słodki, i jeśli lubimy niewielkie eksperymenty kulinarne, sernik nowojorski czyli New York Cheesecake doskonale skomponuje się z  letnimi owocami, karmelem, polewami i koktajlami.
_

SKŁADNIKI:
Spód:
250 g herbatników digestive
1/2 kostki masła (100 g)
2 łyżki brązowego cukru
Masa serowa:
600 g kremowego sera białego, np. philadelphia
3 jajka
1 duże opakowanie cukru waniliowego lub miąższ z połowy laski wanilii
7 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
Polewa śmietankowa:
200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%

SPOSÓB WYKONANIA:

Herbatniki zmielić w blenderze, a następnie zmieszać z brązowym cukrem i roztopionym masłem.

Kształt tortownicy odrysować na papierze do pieczenia i wyciąć. Tortownicę o średnicy 21-22 cm posmarować masłem i ułożyć na dnie wycięte z papieru koło. Wylepić spód ciastem. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki.

Twaróg, śmietankę kremówkę, cukier, mąkę kukurydzianą i jajka ubić w misce za pomocą trzepaczki. Pod koniec dodać dużą szczyptę soli i wycisnąć sok z połówki cytryny. Jeśli jajka nie dają wystarczająco żółtego koloru masie, możemy dodać też szczyptę kurkumy lub dorzucić jeszcze jedno jajko.

Wlać masę na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec przez 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 °C i piec kolejne pół godziny. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po godzinie sprawdzić wykałaczką lub cienkim patyczkiem czy sernik nie jest w środku zbyt mokry. W razie potrzeby dopiec. Studzić przez około 10 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aż powierzchnia sernika się wyrówna. Nie wyjmować sernika z tortownicy.

Kwaśną śmietanę ubić w misce z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietanki kremówki. Wlać na wierzch upieczonej masy serowej. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Upieczony sernik studzić przez 30 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie całkowicie studzić w pokojowej temperaturze. Gdy wystygnie, wyjąć z tortownicy, delikatnie oderwać papier do pieczenia i wstawić ciasto do lodówki.

Wierzch sernika można ozdobić owocami, polewą lub karmelem. Metod dekoracji jest wiele, ale jeśli chcemy ściśle trzymać się tradycji, sernik nowojorski powinien być podawany bez żadnych dodatków.

Uwagi:

Serek kremowy np. philadelphia można zastąpić twarogiem sernikowym, twardym, bez dodatku śmietany
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2013, 06:37:51 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.