* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Zioła prowansalskie  (Przeczytany 1625 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Zioła prowansalskie
« dnia: Maj 14, 2013, 08:18:46 »
___Najczęstszym składnikami ziół prowansalskich są: rozmaryn, bazylia, tymianek, listek laurowy, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber, lebiodka czyli oregano i majeranek, a niekiedy nawet lawenda.
__
foto: wikipedia

Zioła prowansalskie to wspaniała, aromatyczna mieszanka ziół pochodzących z regionu we Francji - Prowansji. Z połączenia kilku ziół uzyskano wspaniałą kompozycję o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ziołami prowansalskimi można przyprawiać bardzo wiele potraw mięsnych i warzywnych. Stosuje się je do zup, sosób, sałatek, twarogów, farszów, mielonych mięs, jajek, oraz potraw z ryb i drobiu. Polecane są do potraw tłustych i w diecie bezsolnej.

Moją ulubioną mieszanką tworzącą zioła prowansalskie jest zestaw zawierający: rozmaryn, tymianek, cząber, listek laurowy, bazylia i oregano. Wszystkie suszone zioła, w identycznych proporcjach, należy dokładnie wymieszać. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu w ściśle zakręconych, najlepiej ciemnych słoiczkach.

___Rozmaryn - ma silny zapach i korzenny, gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny jest do pieczonych mięs, np. wołowiny oraz do marynat.
__


___Tymianek czyli macierzanka - przyjemnie pachnące zioło o lekko gorzkawym posmaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy jest do ciemnych mięs.
__


___Cząber -  korzenny, lekko gorzki smak i przyjemny, aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę. Sam świetny jest szczególnie do potraw z fasoli.
__


___Listek laurowy - delikatny, balsamiczny zapach i lekko cynamonowy smak podkreśla walory duszonych mięs i gotowanych warzyw.
__


___Bazylia -  korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
__


___Lebiodka czyli oregano - dziki majeranek, o intensywnym zapachu i gorzkawy, korzennym smak. Po ususzeniu zachowuje swój mocny śródziemnomorski aromat.
__


Fotografie 2-6 znalezione w sieci.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 01:51:57 wysłana przez marylaossowska »

 


Poniżej przegląd wątków w tym dziale

Jeśli nie wyświetlają się filmy z YouTube, odśwież, wyczyść pamięć podręczną przeglądarki, sprawdź aktualność wtyczki Flashplayera :)
Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.