* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Stracotto alla fiorentina, czyli gulasz wołowy po florencku  (Przeczytany 998 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Stracotto alla fiorentina, czyli gulasz wołowy po florencku
« dnia: Listopad 15, 2013, 06:03:53 »
_Gulasz wołowy po florencku to propozycja dla zabieganych i zapracowanych zwolenników zdrowego i smacznego jedzenia. Doskonała, sycąca i rozgrzewająca propozycja na jesienne i zimowe dni. Autorem przepisu na stracotto alla fiorentina jest Fiona Scroppo. Przepis pochodzi z książki The Healthy Italian: Cooking For the Love of Food and Family.
_

SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek extra-virgin
500 g chudego mięsa na gulasz
1 cebula
pęczek zielonej cebulki
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
1 szklanka pokrojonych pomidorów w puszce
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 szklanki bulionu wołowego
3/4 szklanki wody
4 gałązki selera naciowego
2 łyżki świeżej posiekanej szałwii
2-3 listki laurowe
1 łyżeczka przyprawy włoskiej*
świeżo zmielony pieprz
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
kilka gałązek zielonej pietruszki
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

SPOSÓB WYKONANIA:

Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę o średnicy ok. 2-3 cm. Czosnek zmiażdżyć w prasce lub bardzo drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać.
Seler naciowy pokroić w kostkę. Pokroić drobno zieloną cebulkę. Pomidory, jeśli są całe, pokroić w kostkę.

W dużym rondlu o grubym dnie lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać małymi porcjami mięso i smażyć, aż zbrązowieje, przez ok. 2-3 minuty. Mięso ma jedynie pokrywać dno rondla, jeśli dodamy go na raz za dużo, puści sok i będzie się dusić, zamiast smażyć. Celem obsmażania mięsa jest zamknięcie soków.

Dodać cebulę i czosnek. Podsmażyć wszystko razem,  przez ok. 2-3 minuty, mieszając i zdrapując resztki mięsa, które przywarły do dna rondla. Dodać wino, pomidory i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i gotować ok. 3 minut. Dodać bulion, wodę, seler, szałwię, listki laurowe, przyprawę włoską i świeżo zmielony pieprz. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając, przez 1 1/2 godziny. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną w plasterki marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Dusić 30 minut.

Zmieszać mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody i dodać do gulaszu. Dokładnie zamieszać i gotować 5 minut, aż do zgęstnienia.

Stracotto alla fiorentina podawać z brązowym ryżem lub gruboziarnistym pieczywem.

Uwagi:
Jeśli nie mamy świeżej szałwii, można ją zastąpić 1 łyżeczką suszonej szałwii. Zamiast mąki kukurydzianej można użyć zwykłej mąki.

*Przyprawę włoską można zrobić samemu. Przepis jest tutaj: http://www.rzeczysedno.pl/index.php/topic,3045.0.html
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2013, 07:13:55 wysłana przez marylaossowska »

Offline Uczen_Sokratesa

  • Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1240
Odp: Stracotto alla fiorentina, czyli gulasz wołowy po florencku
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2013, 23:52:40 »
Hmmm ... Czyta się smakowicie . Je chyba jeszcze bardziej ze smakiem. :)

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.