* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Nadziewane słodkie ziemniaki  (Przeczytany 2066 razy)

trzynastka

  • Gość
Nadziewane słodkie ziemniaki
« dnia: Listopad 19, 2013, 04:43:54 »
_Słodkie ziemniaki, nazywane też batatami, to nadal egzotyczny składnik w naszej kuchni. Można je kupić m.in. w sklepach Alma oraz Piotr i Paweł. Pochodzące z Ameryki jadalne bulwy zawierają 20 proc. skrobii, są dobrym źródłem witaminy A i beta-karotenu, a także błonnika. 100 g batatów dostarcza ok. 85 kcal. Doskonała alternatywa, dla tych, którzy są uczuleni na ziemniaki, gdyż słodkie ziemniaki są o wiele mniej alergizujące.
_

SKŁADNIKI:

4 średniej wielkości słodkie ziemniaki
olej
2 ugotowane kolby kukurydzy
1 puszka czarnej fasolki
2 papryki marynowane lub pieczone
2 zielone cebulki
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
60 g sera ementaler lub gouda

SPOSÓB WYKONANIA:

Bataty dokładnie wyszorować i przekroić wzdłuż. Przekrojoną stronę posmarować oliwą. Położyć przekrojoną stroną do dołu na płytkiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 °C do miękkości, przez ok. 35 do 45 minut. Ostudzić.

Fasolkę opłukać i osączyć na sicie. Ziarna kukurydzy odciąć z kolb. Paprykę i zieloną cebulkę posiekać. Zetrzeć ser na tarce.

Ze słodkich ziemniaków usunąć miąższ, zostawiając ok. 1 cm skorupkę. W dużej misce ugnieść miąższ na purĂŠe, dodać kukurydzę, fasolkę, paprykę i zieloną cebulkę. Przyprawić kminem rzymskim, solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać. Powstały farsz włożyć w skorupki ziemniaków i ponownie położyć nadzieniem do góry na blasze.

Posypać każdą połówkę ziemniaka 1/4 sera. Piec przez 5 do 10 minut, aż ser się stopi.

Uwagi: Kmin rzymski niekiedy sprzedawany jest pod nazwą cumin lub kamun (mielony kmin rzymski)
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2013, 10:59:03 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.