* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Ryż, czyli wszystko co o smakowitych ziarenkach wiedzieć powinniśmy  (Przeczytany 2011 razy)

trzynastka

  • Gość
_Ryż biały, brązowy, drobnoziarnisty... jest około 150 tysięcy odmian ryżu. Basmati, jaśminowy lub arborio – to tylko kilka dostępnych u nas jego odmian. Ryż jest obecny w naszej kuchni od dawna, jemy go na sypko, z różnymi sosami i dodatkami, albo dorzucamy do zup, gołąbków lub sałatek.
_

Rodzaje ryżu - podział ze względu na charakterystyczne cechy:
Arborio – odmiana średnioziarnistego, dość kleistego ryżu. Idealny na risotto.
Basmati – ma bardzo długie ziarna i wyjątkowy, orzechowy, smak. Dodaje się go np. do sałatek.
Dziki ryż – to plon innej rośliny, bardzo podobny do ryżu. Ma intensywny orzechowy aromat. Zwykle łączy się go z ryżem basmati.
Jaśminowy –  ryż długoziarnisty, o pięknym zapachu i słodkim posmaku. Nie skleja się, dobry jako dodatek do dań i składnik sałatek.
Parboiled to ryż wstępnie obgotowany. Dzięki temu zachowuje więcej składników odżywczych i pozostaje sypki po ugotowaniu.

_
Ryż biały, paraboiled i czarny - mieszanka dzikich odmian

W zależności od długości ziaren ryż można podzielić na 3 grupy:

Ryż krótkoziarnisty - ma niemal okrągłe ziarna długości około 5 mm. Po ugotowaniu staje się kleisty. Przyrządza się z niego m.in. sushi. Doskonale nadaje się też na risotto i paellę.
Ryż długoziarnisty - jego ziarna są wąskie i mają ok. 8 mm długości. Po ugotowaniu jest sypki. Świetny jako dodatek do potraw i na sałatki.
Ryż średnioziarnisty - ziarna mają ok. 6 mm długości – nadaje się m.in. do deserów.

Kolor ryżu to podstawa trzeciego podziału:
Ryż biały  – bez łupiny i otrębów, wypolerowany. Szybko się gotuje, jednak jest dość ubogi w składniki odżywcze.
Ryż brązowy– gotuje się dłużej, jest za to najbogatszy w witaminy i minerały – okrywa go bowiem łuska i warstwa cennych otrębów.
Ryż czarny – podobnie jak brązowy, jest niełuskany. Nie klei się. Bardzo zdrowy.

Jak ugotować ryż na sypko?

Przygotuj ryż, sól i zimną wodę do gotowania w proporcji 1,5  szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Ryż wypłucz dokładnie kilka razy w letniej wodzie. Woda z ostatniego płukania ryżu powinna być klarowna i czysta. Przesyp ryż do garnuszka i zalej odmierzoną wcześniej zimną wodą. Dosyp do smaku szczyptę soli. Zagotuj, zmniejsz gaz i przykryj częściowo pokrywką garnek z ryżem. Gotuj do momentu, gdy na powierzchni ryżu powstaną charakterystyczne dołki, świadczące o tym, że woda z ryżu prawie się wygotowała. Przykryj garnek bardzo szczelnie i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.

Porada - Gotowanie ryżu (porady kulinarne Przepisy.pl)

Chcesz, by ugotowany na sypko ryż nie stracił podczas podgrzewania swojej konsystencj?
Włóż ryż do woreczka przeznaczonego do mrożenia potraw. Torebkę ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach i na chwilę wrzuć do wrzątku. Wyjmij i wysyp ryż. Tak podgrzewany ryż będzie gorący i znowu sypki.

Źródło: polki.pl, kuchnia-polska.wieszjak.pl
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2013, 05:07:12 wysłana przez marylaossowska »

Offline Teofil

  • Administrator
  • ****
  • *****
  • Wiadomości: 566
Odp: Ryż, czyli wszystko co o smakowitych ziarenkach wiedzieć powinniśmy
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2013, 22:39:53 »
Trzeba mieć cierpliwość :) Można też parzyć na patelce pod szklaną przykrywką z dodatkiem kurkumy, ciekawy żółty kolor i oryginalny smak...

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Odp: Ryż, czyli wszystko co o smakowitych ziarenkach wiedzieć powinniśmy
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2013, 23:29:53 »
Całkowita racja! Kurkuma nadaje nudnemu ryżowi fajny kolorek...a jeśli nie dodamy jej dużo, nie zmienia prawie wcale jego smaku. Do zabarwienia ryżu wystarczy naprawde bardzo mała ilość kurkumy, a ponieważ ma ona dość gorzkawy smak, wiec lepiej z nią nie przedobrzyć. Można również ryż zabarwić przyprawą curry - wtedy nie tylko będzie on żółty, ale również będzie miał delikatny smak i wspaniały "egzotyczny" aromat. ;D Poza tym można dodać do ryżu cukinię, zielony groszek, kosteczki marchewki albo kawałeczki czerwonej papryki - i zaraz mamy kolorowa, wesołą potrawę.


Ryż z kurkumą

« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2013, 23:07:23 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.