* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Szybkie słone przekąski  (Przeczytany 1149 razy)

trzynastka

  • Gość
Szybkie słone przekąski
« dnia: Listopad 27, 2013, 22:53:02 »
Paluchy chlebowe z szynką parmeńską

_Plaster szynki parmeńskiej owiń wokół palucha grissini i przewiąż szczypiorkiem. Jeśli wolisz, możesz też użyć szynkę westfalską.
_

Kulki serowe z ziołami

_Wymieszaj pokrojone ugotowane na twardo jajo z twarożkiem i posiekanym wędzonym łososiem. Kulki otocz w przyprawach, np. czerwonej papryce lub ulubionych ziołoach - dzięki temu nie będą kleić się do rąk.
_

Wytrawne muffinki z szynką i serem


_SKŁADNIKI:
580 g mąki
210 g klarowanego masła
3 jajka
2,5 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g szynki
230 g sera feta
zioła suszone
0,5 szklanki tartego sera żółtego

SPOSÓB WYKONANIA:
Wymieszaj mąkę z ziołami i proszkiem do pieczenia. W rondelku połącz masło z jajkami i stopniowo dolewaj mleka tak, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Ser feta i szynkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z częścią mokrą i suchą. Przełóż do foremek wyłożonych papilotkami i posyp żółtym serem. Piecz przez około pół godziny w temperaturze 185 °C.
_

Tartinki krakersowe

_SKŁADNIKI: krakersy
serek śmietankowy
łosoś wędzony
koperek

SPOSÓB WYKONANIA:

Krakersy rozłóż na tacy. Łososia pokrój na paski. Koperek umyj i podziel na małe gałązki. Krakersy posmaruj serkiem kremowym. Serek można też ozdobnie wycisnąć szprycą do dekorowania tortów. Na wierzchu ułóż kawałki łososia i  gałązki koperku.
_
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2013, 05:05:22 wysłana przez marylaossowska »

Offline Puella Clara

  • Moderatorzy
  • *****
  • Wiadomości: 1376
Odp: Szybkie słone przekąski
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2013, 13:24:53 »
Na mufinki serowo-szynkowe naprawdę nabrałam apetytu!
Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, jak widzę, a smakiem pewnie prześcigają pizzę :)

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.