* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Kasza jaglana - królowa kasz  (Przeczytany 1275 razy)

trzynastka

  • Gość
Kasza jaglana - królowa kasz
« dnia: Listopad 28, 2013, 22:31:38 »
_Setki lat temu były ważnym składnikiem jadłospisu zarówno ludzi ubogich, jak i szlachty. Doceniano smak kasz i ich kulinarne możliwości. Niestety, w czasach komuny o kaszach zapomniano, spychając je na daleki plan po wszechobecnych ziemniakach. Czas na nadrobienie zaległości, bowiem kasza to źródło smaku i zdrowia.
_

Specjaliści są zdania, że im mniej przetworzona, tym lepsza. Wśród licznych kasz do najbardziej wartościowych zalicza się jaglana. Nie bez powodu nazywana jest nazywana królową kasz. Dostarcza dużo białka i ma najwyższą spośród kasz zawartość witamin z grupy B. Zawiera dużo żelaza, które chroni przed niedokrwistością, miedź wspomagającą odporność i lecytynę korzystnie wpływającą na pracę mózgu. To bogaty magazyn składników mineralnych.

Kasza jaglana to niedoceniane źródło zdrowia i ciepła. Ta lekkostrawna i smaczna kasza o pradawnych korzeniach powstaje z prosa. Co w niej znajdziemy? Zasobna jest w sole mineralne: potas, wapń oraz głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera rzadko spotykaną krzemionkę, wyjątkowo cenną dla zdrowia stawów oraz skóry. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, co sprawia, że może być stosowana przez osoby na niego uczulone (osoby z celiakią). Jest również doskonałym źródłem białka i rzadko wywołuje alergię, dlatego jest bezpiecznym produktem, zwłaszcza dla dzieci. Kasza jaglana, poza swoimi właściwościami odżywczymi, ma również dwie bardzo ważne cechy: rozgrzewa organizm i odkwasza go, pomagając utrzymać równowagę kwasowo-zasadową potrzebną do prawidłowej pracy organizmu. To jedyna kasza o działaniu zasadotwórczym, czyli nie zakwasza organizmu. Podobne właściwości mają warzywa i owoce - tłumaczy Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.

Wiele osób omija kaszę z daleka, ponieważ wydaje im się wyłącznie nudnym dodatkiem do obiadu. Tymczasem kaszę jaglaną można jadać na wiele sposobów. Ograniczać nas może jedynie nasza kulinarna wyobraźnia. To baza dla wielu bardzo wartościowych i odżywczych dań. W wersji wytrawnej dobrze smakują zrobione z niej placki, zapiekanki, pasztety, kotlety, sałatki. Warto wykorzystywać ją jako dodatek do zup lub składnik pierogów czy gołąbków. Świetnie sprawdza się w roli farszu, którym można wypełniać warzywa i mięsa. Znajduje się też w tradycyjnych śląskich krupniokach. Na słodko z pewnością zasmakuje dzieciom. Można ją jadać ugotowaną na sypko np. z mlekiem (w tej wersji będzie bardzo dobra na śniadanie) lub zapiekać z różnymi owocami i podawać jako deser.

Wielu osobom wydaje się, że kasza to kaloryczny produkt, który po zjedzeniu powiększy obwód pasa. Nic bardziej mylnego. Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów spożywczych. Jeśli nie jest serwowana z kalorycznymi dodatkami, staje się sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Porcja kaszy na talerzu to zaledwie 140 kcal. Kasza jaglana to doskonałe pożywienie dla maluchów m.in. dlatego, że wspomaga wzrost. Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji - ma działanie detoksujące i rozgrzewające, ale także przeciwgrzybicze. Jest pomocna w leczeniu niestrawności i biegunek. Jej jedzenie obniża poziom cukru we krwi. Muszą na nią jednak uważać osoby chore na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz niektóre schorzenia układu pokarmowego - np. nowotwory. Kasze mogą bowiem podrażniać śluzówkę jelit.

Źródło: http://kuchnia.wp.pl


« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2013, 00:00:34 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.