* Info

* Tematy

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Kluby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Kastylijska "zupa na gwoździu", czyli czosnkowa sopa castellana  (Przeczytany 1521 razy)

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Kastylijska "zupa na gwoździu", czyli czosnkowa sopa castellana
« dnia: Grudzień 02, 2013, 09:12:46 »
_Chyba każdy naród ma swój przepis na zupę na gwoździu. Przepis na kastylijską zupę na gwoździu, czyli czosnkową sopa castellana znalazłam w zabawnej wymianie wspomnień "kulinarnych" pomiędzy Robertem Makłowiczem a Piotrem Bikontem
http://www.wprost.pl/ar/69082/Bikont-do-Maklowicza-Maklowicz-do-Bikonta-Zupa-na-gwozdziu

SKŁADNIKI:
8-10 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
4 kromki czerstwej bagietki
100 g paprykowanej cienkiej kiełbasy chorizo
2 jajka
2 l wody
sól

SPOSÓB WYKONANIA:

W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokruszoną bagietkę i posiekany czosnek, smażyć, aż czosnek się zeszkli. Zalać wodą, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę (chorizo można zastąpić paprykowaną węgierską), gotować 30 min. Wbić rozkłócone jajka, zagotować, mieszając, po chwili podawać, doprawiając do smaku solą.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2013, 10:33:03 wysłana przez marylaossowska »

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Śląska wodzionka, szwajcarska Wassersuppe, węgierska vízleveshez...
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2013, 10:16:02 »
_
_Śląska wodzionka, szwajcarska Wassersuppe, węgierska vízleveshez, hiszpańska czosnkowa sopa castellana - to wciąż ta sama zupa. Istnieje w kuchni prawie każdego europejskiego narodu, a jej lokalne wersje różnią się bardzo nieznacznie, bo wszędzie była to zupa ubogich ludzi i wszędzie jej składnikami była po prostu woda, czosnek, chleb i niewielki kawałek wędliny.

To taka zupa "na gwoździu". W ludowej przypowieści - znanej w tradycji wielu narodów - wędrownik pokazywał gospodyni jak ugotować zupę z gwoździa. Wrzucił gwóźdź do wrzątku, a potem prosił o trochę soli...mąki...słoniny, a na koniec gospodyni zadziwić się nie mogła, że zupa z gwoździa jest taka smaczna.
Śląska wodzionka
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2013, 10:23:17 wysłana przez marylaossowska »

Offline marylaossowska

  • Maryla
  • ******
  • Wiadomości: 2294
Acquacotta, czyli zupa z kamienia
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2013, 10:20:35 »
Włosi mają mają swoją odmianę "zupy na gwoździu". Jest to acquacotta, "zupa z kamienia". Jak powstała? A tak jak "zupa na gwoździu". W miasteczku pojawił się wędrowiec i na środku rynku zaczął gotować zupę z wody...Resztę opowie ten świetny film. Co prawda jest po włosku, z angielskimi napisami, ale akcja jest całkowicie zrozumiała, nawet bez słów. To historia "zupy z kamienia", ale nie tylko. Najważniejsze jest...nie, nie opowiem - zobaczcie sami...

La zuppa di pietra [eng subt]
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2013, 03:54:26 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.