* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Betlejem - miasto narodzenia Jezusa  (Przeczytany 2855 razy)

Offline Uczen_Sokratesa

• UĹźytkownik
Betlejem - miasto narodzenia Jezusa
« dnia: Grudzień 22, 2013, 05:40:34 »
(Wiki) Według Ewangelii wg św Mateusza i Łukasza miejsce narodzenia Jezusa Chrystusa i Dawida to Betlejem.
W 2012 roku odkryto bullę z okresu Pierwszej Świątyni (1006-586 p.n.e), na której wymieniona jest nazwa Betlejem.

Pierwotnie Betlejem nazywano Efrata, o czym donosi Księga Rodzaju, z Betlejem pochodzili Elimelek, jego żona, Noemi, oraz ich synowie. Jego mieszkańcem był również Boaz (Księga Rut). Nazywane było również Betlejem Efrata lub Betlejem w Judzie – dla odróżnienia drugiej miejscowości o tej samej nazwie (Betlejem w Galilei, na terytorium Zebulona).
 Po narodzinach Jezusa na rozkaz króla Heroda zamordowani zostali wszyscy chłopcy w Betlejem i okolicy, mający dwa lata lub mniej. Już w II w. wspomniał o tym Justyn Męczennik. W latach 132-135 Grotę Narodzenia obudowano rzymską świątynią Adonisa. Bazylika Narodzenia Pańskiego zbudowana w 326 roku przez Konstantyna Wielkiego dzięki fundacji św. Heleny, w 529 zostało zniszczone przez Samarytan, w 550 roku przebudowany przez Justyniana I Wielkiego, w 614 roku do Betlejem weszli Persowie, a od 637 kalif Omar, który obok kościoła wybudował meczet.
W 1099 roku Betlejem zajęli krzyżowcy, z bazyliki usunięto greckich duchownych, miasto otoczono murem, a w XII wieku bazylika została rozbudowana przez krzyżowców), pod którym znajduje się Grota Narodzenia. W latach 1187-1229 miasto ponownie znalazło się w rękach muzułmanów, w 1250 zburzono mury miejskie, Grota Narodzenia przeszła pod wspólną kontrole prawosławnych, katolików i Ormian, a obecnie pod kontrolę prawosławnej cerkwi greckiej i katolików.

W 1948 Betlejem włączono do Jordanii, w 1967 miasto zajął Izrael, w 1973 założono uniwersytet.
W 1995 miasto przekazano Palestyńczykom. W 2002 roku kościół był okupowany przez grupę ok. 40 bojowników palestyńskich, którzy schronili się tam w czasie akcji policyjnej wojsk izraelskich – po 5-tygodniowym oblężeniu zawarto porozumienie, na mocy którego część bojowników została odesłana do Gazy, a kilkunastu deportowano do krajów europejskich. Po uwolnieniu kościoła znaleziono w nim kilkadziesiąt założonych ładunków wybuchowych. Miasto znajduje się od tej pory pod zaostrzoną kontrolą – blokada dróg i okresowe wprowadzanie godziny policyjnej. Od 2006 miasto zostało całkowicie otoczone 8 metrowym, betonowym murem, ten mierzący 8 km odcinek muru odgradza je od terenów izraelskich. (Koniec cytatu.)

Zapraszam do zwiedzania Bazyliki Narodzenia (playlista filmów z youtube):

Bazylika Narodzenia Pańskiego w Betlejem (arab. كنيسة المهد) − wczesnochrześcijańska bazylika w Betlejem zbudowana nad miejscem, gdzie miał się narodzić Jezus Chrystus, jeden z najstarszych nieprzerwanie funkcjonujących kościołów na świecie.
Pod prezbiterium bazyliki znajduje się poświadczone tradycją i w źródłach pisanych miejsce narodzin Jezusa w grocie zamienionej w kaplicę. Opiekę nad bazyliką sprawują mnisi greccy i ormiańscy. Na terenie Groty Narodzenia znajduje się Kaplica Żłóbka, która jest własnością franciszkanów jako oficjalnych przedstawicieli Kościoła katolickiego. Główne wejście do bazyliki znajduje się od strony Nativity Square (ang. Plac Bożego Narodzenia).
Władze Autonomii Palestyńskiej wystąpiły w 2011 o wpisanie miasta Betlejem wraz z całym kompleksem bazyliki na Listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wspólnoty chrześcijańskie, obawiając się komplikacji natury prawnej, nieprzychylnie odniosły się do tej inicjatywy. Nie wykluczono jednak poparcia dla tej palestyńskiej inicjatywy w przyszłości. Bazylikę wpisano na tę listę 29 czerwca 2012 roku w trybie nadzwyczajnym. (Wiki)

Zdjęcia z Bazyliki Narodzenia.

Piękny slideshow z wizyty w Ziemi Świętej, autor Shakatula Kriszta, Flickr

« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2015, 17:20:20 wysłana przez admin »

Offline Aniks

• UĹźytkownik
Odp: Betlejem - miasto narodzenia Jezusa
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 25, 2013, 21:55:19 »
Wspaniałe, wzruszające przeżycie. Odczułam bliskość tego świętego, cudownego miejsca, jakim jest Grota Narodzenia w Bazylice Narodzenia w Betlejem. Marzeniem i sercem mogę tylko ucałować to miejsce, w którym przyszło na świat Boże Dziecię. Jak dobrze, że te mury przetrwały tyle wieków!

Reportaże w telewizji są ulotne, a te filmiki o Betlejem, będące na portalu, będę sobie do woli oglądać :)
Nigdy dotąd nie widziałam Groty Mlecznej. Bardzo mi się podoba obraz Matki Boskiej Karmiącej.

Dziękuję Ci, Uczniu Sokratesa, za umieszczenie tych filmików właśnie teraz. Piękny prezent na Gwiazdkę :)

Offline Puella Clara

• Moderator
Odp: Betlejem - miasto narodzenia Jezusa
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 25, 2013, 22:50:39 »
Dla mnie też było niesamowite przeżycie... zobaczyć filmiki i zdjęcia z miejsca Narodzin Chrystusa. Dzięki, Sokratesie :)

Przez wiele lat się zastanawiałam - ale skąd oni wiedzą, że akurat tam się Jezus narodził. Nawet przychodziły mi myśli, że to jest miejsce wyznaczone "pi razy drzwi". Teraz wiem, jestem prawie pewna, że to było dokładnie tam. Pamiętała przecież Matka Jezusa, ale przede wszystkim pamiętali oni - pasterze! Takiego przeżycia się nie zapomina i myślę, iż od chwili Adoracji Dzieciątka otaczali to miejsce czcią. Po działalności, śmierci i Zmartwychwstaniu Jezusa, kiedy pojawiło się wielu wyznawców - miejsce Narodzin Zbawcy dokładnie oznaczono i otoczono kultem. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Pole Pasterzy znajduje się ok. 3 km na wschód od Betlejem. Tradycja bizantyjska umieściła tu scenę zwiastowania pasterzom przez anioła dobrej nowiny o narodzeniu Mesjasza. Groty na Polu Pasterzy pełnią obecnie rolę kaplic. Sanktuarium "Gloria in excelsis" zostało wzniesione w 1953 r. Jest to budowla na planie dziesięciokąta, kształtem przypominająca namiot pasterski. Nad wejściem znajduje się postać anioła w locie.
Znalazłam ciekawy klip z Grotą Mleczną i Polem Pasterzy. W tle słychać kolędę "Radość dziś nastała" :)

Pole Pasterzy - Radość dziś nastała
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2013, 17:26:09 wysłana przez Puella Clara »

Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.