* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Szopki bożonarodzeniowe to też architektura :)  (Przeczytany 6309 razy)

Offline Aniks

• UĹźytkownik
Szopki bożonarodzeniowe to też architektura :)
« dnia: Grudzień 22, 2013, 22:48:02 »
Szopka bożonarodzeniowa to najczęściej makieta przedstawiająca wnętrze stajni betlejemskiej (jaskini, groty lub stajenki) w noc, podczas której narodził się Jezus Chrystus. Jej rozmiar może być od miniaturki do konstrukcji rzeczywistej wielkości. W każdej szopce znajduje się mały Jezus, Maria oraz Józef. Najczęściej elementem szopki są także postaci Trzech Mędrców, pasterzy, a także bydło i owce, Gwiazda Betlejemska, anioły. Może być też mocno rozbudowana, kiedy to dodawane są do niej elementy regionalne.
Istnieją też tzw. "żywe szopki". Są naturalnej skali konstrukcje, w których zamiast figur owiec i bydła znajdują się żywe zwierzęta. Zdarza się także, że postacie ludzkie są grane przez żywe osoby. Pierwszą taką scenę zaaranżował św. Franciszek w 1223 roku w Greccio.

Od dziecka pasjonowały mnie szopki bożonarodzeniowe, zwłaszcza ruchoma szopka u ojców kapucynów na Miodowej w Warszawie (którą co roku odwiedzałam) i przepiękne szopki krakowskie, które zawsze kochałam. Teraz zafascynowana oglądałam filmiki w YT i chciałabym się podzielić tymi, które szczególnie mi się spodobały :)
Klipom towarzyszy narracja lub opisy.

____Historia ruchomej kapucyńskiej szopki w Warszawie sięga 1948 roku. W trakcie powojennej odbudowy kościoła bracia kapucyni ustawili ją w kościele. Z uwagi na dużą liczbę zwiedzających szybko została przeniesiona do podziemi kościoła. Główne miejsce w szopce zajmuje stajenka ze Świętą Rodziną, przed którą przechodzą postacie zarówno duchowne, jak i świeckie z historii Polski i Kościoła – papieże, nowi święci i błogosławieni. Także postacie z Pisma Świętego. Co roku dodawany jest nowy element, związany ze zmieniającą się historią Polski i Kościoła.
Rokrocznie szopkę odwiedzają tłumy ludzi – w 2010 roku oglądających było ponad 60 tysięcy w ciągu 2 tygodni!  Ci, co w dzieciństwie ją oglądali, teraz przyprowadzają wnuki. Zapraszam do obejrzenia dwóch szopek z ostatnich lat :)
____

____Szopki krakowskie są bogato zdobione, mają wiele wież, a  architekturą nawiązują do zabytków Krakowa. Przedstawiają misterium Bożego Narodzenia, mnóstwo jednak jest też postaci regionalnych. Charakterystyczne cechy ich stylu wykształciły się w II połowie XIX wieku. Twórcami tych oryginalnych budowli byli z początku... murarze!
Od 1937 roku odbywają się corocznie (oprócz czasu okupacji) konkursy na najpiękniejszą szopkę krakowską. Szopki te nie pełnią już zazwyczaj swej pierwotnej funkcji – nie są scenkami dla odgrywania przedstawień, lecz przeznaczone są wyłącznie do kontemplacji estetycznej. A jest co podziwiać! :)
Mam dwa filmiki: na jednym wystawę z Galerii Bałtyckiej, na drugim 70 Konkurs Szopek Krakowskich
____
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2015, 15:18:37 wysłana przez admin »

Offline Puella Clara

• Moderator
Odp: Szopki bożonarodzeniowe to też architektura :)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 25, 2013, 21:24:54 »
Dzięki, Aniks, za poruszenie tematu szopek i super filmiki :)
Ja też jako dziecko bywałam na Miodowej u ojców kapucynów, jednak wtedy szopka była inna. To ciekawe, ale najbardziej mi się utrwalił w pamięci ruchomy "filmik" gdzieś z boku, przedstawiający chłopca zjeżdżającego na nartach z górki :D

Niektóre krakowskie szopki są tak misternie wykonane i oszałamiają mnogością barw i detali, ze aż dech zapiera. Wystawa w galerii handlowej jest niesamowita. Toż to cudeńka tam pokazali!

Temat szopek bożonarodzeniowych, ich rodzajów, wymowy, tradycji jest ogromny. Na przykład szopki z Neapolu cieszą się we Włoszech taką samą popularnością, jak u nas krakowskie. Były często dziełem najlepszych włoskich architektów, rzeźbiarzy, złotników i krawców. Obok sceny Narodzenia, przedstawiały codzienne życie miasta. Do dziś te realistyczne szopki mają swoich wielbicieli.

Szopka neapolitańska

W Hiszpanii na przykład znacznie większą wagę niż do choinki przywiązuje się do szopek Betlejemskich. Stawiane są na rynkach, w kościołach, ale i w każdym domu na specjalnie do tego przygotowanym stole. Hiszpanie prawie w ogóle nie stroją choinek.

Szopka hiszpańska

Pewnego roku tak zapragnęłam mieć porządną szopkę w domu, że przy okazji wizyty w kancelarii parafialnej nabyłam szopkę wyrzeźbioną z drzewa oliwnego, która dopiero co przybyła z... Ziemi Świętej. Pamiętam, jak ksiądz proboszcz przeszukiwał pudło w poszukiwaniu najładniejszych figurek :)
Oto ona:

Szopka Puelli :)

Offline Uczen_Sokratesa

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 25, 2013, 22:41:08 »
Masz fajną szopkę , Puello.
Podoba mi się , że z drzewa oliwnego.
 To wyjątkowa roślina i bardzo symboliczna.
Ładnie wykonana i z Ziemi Świętej.
To ma jeszcze jedno znaczenie. Może jest dziełem chrześcijan
tam mieszkających, co stanowi ich źródło utrzymania.
Może ktoś z naszych gości tez by chciał mieć taką...
Ciekawe jak da się ją kupić.:)

Offline Teofil

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 25, 2013, 22:51:28 »
U mnie w domu nie było szopek, ale może w moim regionie nie było takiej tradycji. Tylko w kościele, czy w salkach katechetycznych, ale w domach u sąsiadów nie widziałem. Warto by wprowadzić, skoro w całej Polsce jest taki zwyczaj...

Offline Uczen_Sokratesa

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 25, 2013, 23:11:50 »
Święty Franciszek, wykazał się twórczą inwencją w liturgii Bożego Narodzenia:).
Ile radości i uśmiechu więcej przez wszystkie następne wieki !
 Bardzo ciekawa historia szopki ruchomej i pięknie opowiedziana. :)
Te szopki krakowskie to cudeńka architektury :))

Czasami szopki tez mogą być miejskie.
Tak jest w Lublinie   :)

Dzięĸuję za fajny post :).

Offline Puella Clara

• Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2013, 23:35:13 »
Marcin, naprawdę warto! Szopka w domu to fajna sprawa. Można samemu robić, jak się ma zapał ;)

Filozofie, ta szopka z Lublina jest bardzo sympatyczna, podoba mi się :)

Offline marylaossowska

• Maryla
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 27, 2013, 01:29:22 »
Dziękuję Ci serdecznie Aniks, że napisałaś o szopkach bożonarodzeniowych! Cieszę się, że wspomniałaś też i o szopkach krakowskich! Ja niestety byłam zbyt zajęta przed świętami, żeby je opisać....ale mam nadzieję, że będę miała jednak okazję, bo przecież wystawa szopek w Krakowie trwa do 23 lutego 2014 roku :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2013, 04:49:16 wysłana przez marylaossowska »

Offline Aniks

• UĹźytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 27, 2013, 16:30:34 »
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
Szopki krakowskie to wspaniały materiał na osobny artykuł i z przyjemnością bym go przeczytała, bo je uwielbiam.

Chciałabym wspomnieć  o jeszcze jednej, słynnej zwykle na cały świat szopce - tej, która co roku staje na Placu Św. Piotra. Za każdym razem jest darem dla papieża z jakiejś diecezji. W tym roku pochodzi ona spod Wezuwiusza, a ofiarował ją papieżowi Franciszkowi arcybiskup Neapolu, kardynał Crescenzio Sepe. Zwykle jej odsłonięciu towarzyszy "żywa szopka", w tym przypadku ograniczona do występu artystów. Zapraszam do obejrzenia bardzo ciekawego filmiku sprzed kilku dni :)
Vatican nativity scene unveiled in St Peter's Square

Offline Puella Clara

• Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2013, 19:56:02 »
Aniks, jestem zachwycona tym klipem z Placu Świętego Piotra! Śpiewający artyści tworzący "żywą szopkę" są świetni!
I mają takie uduchowione twarze :)

Nie mogę się oprzeć, żeby nie wkleić jeszcze jednej szopki, tym razem ruchomej z Krakowa - od ojców bernardynów z ulicy Bernardyńskiej. Fajne są efekty specjalne w postaci... śpiewu ptaków(?) Mnie się ta szopka podoba :)
Ruchoma Szopka u Bernardynów

Poniżej przegląd wątków w tym dziale

Jeśli nie wyświetlają się filmy z YouTube, odśwież, wyczyść pamięć podręczną przeglądarki, sprawdź aktualność wtyczki Flashplayera :)
Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.