* Info

* Inspiracje

* Filmy

* Muzyka

* Kącik dla dzieci

* Hobby

* Informacje

Sancte Michael Archangele, defende nos in proelio; contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium. Imperet illi Deus, supplices deprecamur: tuque, Princeps militiae Caelestis, satanam aliosque spiritus malignos, qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo, divina virtute in infernum detrude. Amen.

Autor Wątek: Kanadyjska zupa ziemniaczana  (Przeczytany 1673 razy)

Offline marylaossowska

  • Moderator
  • ******
  • Wiadomości: 2241
Kanadyjska zupa ziemniaczana
« dnia: Styczeń 02, 2014, 00:31:04 »
_Gęsta, smaczna, doskonała na zimowe wieczory i bardzo prosta w wykonaniu zupa kremowa.
_

SKŁADNIKI:

1 główka czosnku
3 łyżki masła
2 średnie pory
1,25 - 1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
2 listki laurowe
1,25 kg ziemniaków
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
kawałek boczku
zielona cebulka lub zielona pietruszka

SPOSÓB WYKONANIA:

Pory przekroić wzdłuż, dokładnie umyć i posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o średnicy 1 - 1,5 cm. Główkę czosnku dokładnie wypłukać. Odciąć ok. 1/3 główki z góry i usunąć wszystkie luźne łupinki z pozostałej części. Z górnej odciętej części wybrać kawałki czosnku i dokładnie posiekać lub przepuścić przez praskę.

Boczek pociąć na drobną kostkę i podsmażyć na skwarki.

W dużym rondlu, na średnim ogniu, roztopić masło. Dodać posiekane pory i podsmażyć, uważając, żeby nie zbrązowiały, przez ok. 5 minut. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć jeszcze 1 minutę. Dodać 2/3 główki czosnku w całości, bulion, listki laurowe i ok. 1 łyżeczki soli. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, gdy czosnek będzie miękki. przez około 30-40 minut. Dodać ziemniaki, przykryć i gotować następne 15-20 minut. 

Usunąć liście laurowe i główkę czosnku. Śmietanę dokładnie rozmieszać z garnuszku z 2-3 łyżkami gorącego wywaru, dodać do rondla z zupą i gotować 2-3 minuty. Zupę posolić i dodać do smaku świeżo zmielony pieprz. Zupę zmiksować trochę ręcznym blenderem, tak by pozostało w niej jeszcze wiele kawałków ziemniaków. Zupę podawać posypaną skwarkami z boczku, oraz posiekaną zieloną cebulką lub pietruszką.

Uwagi: Używam do gotowania 1,25 litra bulionu, a po zmiksowaniu dolewam pozostałe 0,25 bulionu jeśli chcę uzyskać mniej gęstą zupę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 05:34:45 wysłana przez marylaossowska »

 


Prezentowane na stronie zewnętrzne materiały multimedialne nie są częścią naszego serwisu. Oprogramowanie Aeva oraz inne skrypty przetwarzają metodą framingu odnośniki internetowe do kanałów lub stron, na których są prezentowane te materiały. Nośniki i strumienie znajdują się na serwerach należących do właściwego nadawcy prezentującego publicznie treści multimedialne (np: YouTube). Wszelką odpowiedzialność za udostępnione treści ponoszą właściciele kont (kanałów), którzy je publicznie udostępniają ("wyświetlają"). Nasz serwis nie ma w tym żadnego udziału ani wpływu.